Prokupački novinar osuđen na kućni zatvor na osnovu "skrinšota" i dva svedoka

Vesti 06. dec 201920:28 > 20:35
N1

Dugogodišnji novinar iz Prokuplja Ljubiša Mitić osuđen je na kaznu tromesečnog kućnog pritvora zbog navodnog objavljivanja fotografije žene koja ga je tužila, i to u tekstu koji sa njom nema veze, a uprkos tvrdnjama samog Mitića da tu fotografiju nikada nije video, niti objavio. Sud je kao dokaz prihvatio odštampani snimak ekrana na kome je i sporna fotografija, a Mitiću je sudio kao "službenom licu".

Ne zna još koliko će svoj posao moći da obavlja napolju. „Pao“ je zbog fotografije – koju nikada nije video, osobe – koju nikada ranije nije upoznao.

„I gospođu i sliku koja je pokrenula proces prvi put sam video ovde u zgradi suda, kada je Osnovno javno tužilaštvo pokrenulo krivični postupak, tačnije predistražne radnje, kada smo davali iskaze i ona i ja. Pitao sam ko je slikao sliku, ona je prvo rekla da ne zna, a onda da je neka novinarka… Sliku nikada nisam imao u svom posedu, niti znam ko je žena“, kaže novinar Ljubiša Mitić, dopisnik Politike i Južnih vesti iz Topličkog okruga.

On zbog prirode posla ne može da pretpostavi kome je sve njegovo izveštavanje moglo da zasmeta. Uz to, ranije je vodio i portal „Prokuplje – moj kraj“ i sa njega je tužilju uznemirila „sporna“ fotografija, čiji je odštampani „skrinšot“ prokupački sud uzeo kao dokaz, uprkos zaključku veštaka da to ne može biti verodostojno.

„Volšebno je donešen neki ‘skrinšot’ sa njenom slikom u tom tekstu i na osnovu tog ‘skrinšota’ i njena dva svedoka ja sam osuđen na tri meseca zatvora“, kaže Mitić.

Ovo, napominje, nije jedina bizarnost prokupačke sudske odluke. Suđeno mu je kao „službenom licu“, što znači da je kazna mnogo stroža.

„Ja svakako nisam službeno lice, mogu da budem odgovorno lice na tom portalu, a onda postupak pokreće privatna tužba – a ne tužilaštvo“, objašnjava novinar.

Takvu, prvostepenu presudu potvrdio je i Viši sud u Prokuplju, a odluka o zakonitosti sada je na Vrhovnom kasacionom sudu.

„Mislim da je ovo opasno jer, maltene, ovako kako sam ja osuđen – svaki novinar može biti osuđen širom Srbije, jer ‘skrinšot’ može svako da napravi“, dodaje Mitić.

A, prilikom skeniranja i štampanja – dopuni bilo čime, što je bio stav iznet i u veštačenju u predmetu Ljubiše Mitića.

On kaže da sama presuda ne odlaže izvršenje i da nije zanemarljiv finansijski momenat jer je dužan da već sada isplati 150.000 dinara.

„Ako sam u kućnom pritvoru, ne znam kako ću obavljati svoj posao…“, pita se Mitić.

Kako pokazuju spisi, o svojoj fotografiji na sajtu „Prokuplje, moj kraj“, u tekstu o dešavanjima na prokupačkoj psihijatriji, saznaje od prijateljice, i to 11 meseci nakon objavljivanja teksta. U martu 2018. se obraća policiji, gde je priložila odštampani ekran sa tekstom i slikom.

Prema svedočenju, pretrpela je brojne neprijatnosti od okoline, a sudu nije bilo sporno to što je i sama tužilja izjavila da je fotografija nastala najmanje 10 meseci posle objavljivanja teksta u kome se, navodno, pojavila. Optužnica novinara tereti da je fotografiju objavio 24. marta 2017. godine.