Kurti: Tri principa za nastavak dijaloga

Vesti 07. dec 201911:20 > 11:24
N1

Kandidat za premijera Kosova Aljbin Kurti je na skupu u Berlinu pod nazivom "Balkanski dijalozi" izneo svoja tri principa za nastavak dijaloga, prenosi portal Kosovo Onlajn. On je naveo da ne želi predsednika Srbije Aleksandra Vučića za stolom. Reagujući na to, Vučić je rekao da je Kurti počeo da se bavi kadrovskim pitanjima u Beogradu.

Na skupu na kojem su razmatrane evropske perspektive Zapadnog Balkana i mogućnosti postizanja pozitivnih pomaka u odnosima Beograda i Prištine, Kurti je kao prvi princip naveo da nema razgovora predsednika Kosova i Srbije i da neće predsednika Srbije Aleksandra Vučića za stolom.

Drugi princip koji je naveo predsednik Samoopredeljenja je da nema razgovora o kosovskoj teritoriji, a treći da nema razgovora o mapama. Kosovo je centralna tema konferencije, kojoj su posvećene dve od četiri plenarne sesije.

Skupu „Balkanski dijalozi“, koji su organizovali Istok-Zapad institut, beogradski Fond za političku izuzetnost i Minhenska bezbednosna konferencija, prisustvali su i predsednik Kosova Hašim Tači i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

Na skupu je učestvovao veliki broj političkih lidera iz regiona, ali i uticajne diplomate iz SAD, EU, Nemačke i predstavnici akademske zajednice, navodi Kosovo Onlajn.

Vučić: Kurti počeo da se bavi kadrovskim pitanjima u Beogradu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da je Aljbin Kurti saopštavajući tri principa za nastavak dijaloga, počeo da se bavi kadrovskim pitanjima u Beogradu.

Vučić je odgovarajući na pitanja novinara, nakon predstavljanja novih helikoptera za Vojsku Srbije na aerodromu u Batajnici, kazao da je to što je Kurti rekao na konferenciji u Berlinu „da ne želi da ga vidi za pregovaračkim stolom“, njemu kompliment.

On je istakao da je dobro da i međunarodna zajednica može da vidi da Kurti hoće da odlučuje o tome ko će da pregovara.

„Kampanja je ista protiv mene u Prištini kao i ovde. Samo je jedna meta, a to sam slučajno ja. Kurti je izjavio da neće da me vidi za pregovaračkim stolom, preko puta. On je vredjao moju maloletnu ćerku, pa se sad pita kako ću da mu odgovorim, nije siguran kako bi taj susret izgledao“, rekao je Vučić.

Đurić: Naša ruka je ostala u vazduha

Direktor Vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je da predstavnici Prištine nemaju pravo da određuju ko će predstavljati srpsku stranu u dijalogu.

Đurić je na konferenciji za novinare rekao da Aljbin Kurti, Hašim Tači, Kadri Veselji, Ramuš Haradinaj pokušavaju da se ogromne moralne visine drže pridiku ko treba da se izvinjava i šta ko treba da radi.

„Kao da su oni bili časne sestre ili milosrdni anđeli“, rekao je Đurić i dodao da svi znaju šta su oni radili.

Prema njegovim rečima, problem je u tome što niko od njih ne gleda u budućnost, što pokušavaju da nekome nalepe etiketu masovnog ubice, silovatelja.