U Novom danu o zakonskom rešenju za brzu izgradnju puteva

Vesti 07. dec 201914:10 > 14:15
Novi dan špica logo poster
N1

Zakon o posebnim postupcima radi realizacije projekta izgradnje i rekonstrukcije linijski infrastrukturnih objekata od posebnog značaja za Republiku Srbiju, novi je predlog zakona koji se nalazi u skupštinskoj proceduri. Nadležni navode, da je reč je o leks specialisu, čijim usvajanjem i primenom bi se ubrzala izgradnja važnih infrastrukturnih projekata kao što su metro i auto-putevi, kao i rekonstrukcija pruga.

Neki od projekata na koje se odnosi ovaj predlog zakona je izgradnja Moravskog koridora za koji je pre neki dan potpisan komercijalni ugovor između Vlade Srbije i konzorcijuma „Behtel-Enka“, koji je bio jedini ponuđač na javnom pozivu. O leks specialisu i izgradnji puteva u Srbiji u temi jutra razgovaramo s Milanom Vujanićem, profesorom Saobraćajnog fakulteta i Dragoslava Šumarca, bivšim ministrom građevinarstva.

O društvenim i političkim aktuelnostima, kroz prelistavanje štampe, razgovaraćemo s novinarom Petrom Janjatovićem.

Skupština Srbije u petak je usvojila Zakon o agencijskom zapošljavanju koji će po najavama iz Ministarstva za rad zapošljavanje i boračka pitanja omogućiti maksimalnu zaštitu onih koji se zapošljavaju preko agencija i doprineti smanjenju rada na crno. Zakonom je utvrđeno da se agencijski zaposlenima obezbedi jednaka zarada i drugi osnovni uslovi rada poput radnog vremena i odmora, kao i bezbednost i zdravlje na radu i drugi uslovi rada koji se primenjuju na zaposlene koje neposredno zapošljava poslodavac. Međutim zbog ovog Zakona u javnosti se u proteklom periodu vodila polemika, a u fokusu je bio položaj radnika. Tim povodom gost Novog dana biće prof. dr Mario Reljanović, sa Pravnog fakulteta Univerziteta Union.

U Novom danu najavljujemo nastup Benda „The New Power Generation“, koji je pratio legendarnog Prinsa od 1990. do 2013. Reč je o dva koncerta 16. i 17. decembra u beogradskom klubu „Bitefartcafe“, u okviru koncertnog serijala „Musicology Barcaffè Sessions“. Nakon Prinsove smrti, bivši članovi njegovog benda „The New Power Generation“ (NPG), ponovo su zajedno nastupili na zvaničnom tribute koncertu koji je organizovan u čast preminulog muzičara 2016. godine.