Vučić o Branku Stefanoviću: Je l' zabranjeno da bude pravni savetnik nekome?

Vesti 07. dec 201914:46 > 14:55
N1

Na pitanje N1 kako komentariše saznanje BIRN-a da je otac ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića ipak imao veze sa firmom GIM, odnosno bio njen pravni savetnik, predsednik Aleksandar Vučić je odgovorio - pa šta ako je bio i upitao da li je to krivično delo. Kazao je i da ne razume smisao cele te afere.

Otac ministra policije, Branko Stefanović, prema saznanjima BIRN-a, putovao je 2018. u Saudijsku Arabiju u svojstvu pravnog savetnika GIM-a, a dokumenta pokazuju, prenose ovi novinari istraživači, da GIM i Stefanović preprodaju mine po skoro dvostruko većim cenama nego što ih nabavljaju iz Krušika.

POVEZANE VESTI

Vučić je ranije rekao da je  Branko Stefanović bio obični zaposleni, ali je kasnije izjavio da ga je pogrešno optužio, jer to nije.

Odgovarajući danas na pitanje N1, rekao je: „Pogledajte ljudi kakvo je to pitanje, kako to teško zvuči…. Pri čemu mi ne pada na pamet da ga branim ako je bilo šta učinio protivzakonito… Dakle, Branko Stefanović, kaže – bio je pravni savetnik tu i tu. On je, čovek, inače, ekonomista… Pa šta ako je bio, ne razumem. Jel to neko krivično delo? Šta je više smisao cele te afere? Jel smisao te afere da smo mi naoružavali Ukrajinu, kao što ste nam prvo rekli, što smo dokazali da su lagali… Jel smisao te afere da su kupovali mine i granate po nižim cenama? Tu bi se odmah saglasio sa svakim – nema problema ljudi, uhapsite ih sve… Ne, više nije ni to, nego da li je tu nešto radio ili nije…“

Predsednik Srbije je dodao da ga je još on „optužio najgore“, pa je rekao da je on „tamo neki zaposleni“, a da se ispostavilo da nije. Vučić je ponovio da ne razume šta je smisao svega. „Zabranjeno je da bude pravni savetnik neko? Nikakav smisao ne mogu da razumem“.

Vučić je dodao i da, „pošto je sve istina što su tvrdili“, da je siguran da će tužioci, inače postavljeni, kako je istakao, 2009. i 2010. godine, ustanoviti u „najkraćem mogućem roku sve naše veze sa svim ovim“.

Na pitanje N1 o ostavci Zorana Babića, koji je još na mestu v.d. direktora Koridora Srbije, Vučić je rekao da je odluka o prihvatanju ostavke pitanje za Vladu Srbije. Inače, N1 je u više navrata pisao Vladi Srbije s tim u vezi, ali nikakav odgovor nismo dobili.

Vučić rekao je i da će u ponedeljak protiv njega i njegovog brata Andreja Vučića krivičnu prijavu zbog slučaja „Jovanjica“ podneti gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević (SNS), pošto to nije uradio niko od opozicionih lidera.

Vučić je danas prisustvovao predstavljanju novih helikoptera Vojske Srbije.