Maja Gojković osudila pokušaj učesnika protesta da uđu u Skupštinu

Vesti 08. dec 201908:12 > 08:16
Izvor: N1

Predsednika Skupštine Srbije Maja Gojković osudila je pokušaj učesnika protesta "Jedan od pet miliona" da uđu u parlament, saopštila je Skupština.

„Najoštrije osuđujem nasilni pokušaj upada u Dom Narodne skupštine. Pristalice Saveza za Srbiju, na čelu sa Boškom Obradovićem, koje su upadale u zgradu RTS, Skupštinu grada Beograda, obračunavale se sa novinarima, sada su pribegle novom vandalskom činu i jasno pokazale da je njihova jedina namera da izazovu nerede u želji da mimo volje građana dodju na vlast“, rekla je ona.

Predsednica parlamenta je dodala da je Obradović „u divljačkom pokušaju da razbije vrata Parlamenta, zloupotrebom zastave Srbije“ pokazao da ne poštuje državne simbole Srbije.

Kako je rekla, Srbija je demokratska zemlja u kojoj građani imaju pravo da mirno protestuju, ali niko, dodaje, nema pravo da nasilno upada u institucije.

Parlament je mesto dijaloga predstavnika građana Srbije, a ne mesto izazivanja i podstrekavanja nasilja, rekla je Gojković.

Učesnici protesta „Jedan od pet miliona“ sinoć su došli do glavnog ulaza Doma Narodne skupštine Srbije u čemu je pokušala da ih spreči grupa ljudi u civilu zbog čega je došlo do žestokog guranja.

Do okupljanja učesnika protesta pred vratima Skupštine došlo je nakon poziva organizatora da se na njih „pokuca“, uz poruku: „Oslobodili smo Rektorat, oslobodićemo i Skupštinu“.

Protest je završen porukom policiji da ni sledeći skup neće biti prijavljen ukoliko ne privedu čoveka koji je pre nedelju dana napao aktivistu Srđana Markovića.