Brnabić: Pokušaj upada u Skupštinu pokazatelj kakvu Srbiju nudi opozicija

Vesti 08. dec 201912:04 > 13:16
Izvor: N1

Predstavnici vlasti osudili su incident ispred ulaza u Skupštinu Srbije koji se dogodio u subotu uveče tokom protesta "1 od 5 miliona". Predsednica Vlade Srbije izjavila je da je pokušaj upada u Skupštinu "pokazatelj kakvu Srbiju opozicija nudi građanima". Zorana Mihajlović ocenila je da je incident slika Saveza za Srbiju, a ministar odbrane Aleksandar Vulin istakao je da je lider Dveri Boško Obradović uvredio državnu zastavu.

Premijerka Srbije Ana Brnabić napisala je na svom tviter nalogu da je pokušaj upada u Skupštinu na protestu „Jedan od pet miliona“ u subotu „konačni pokazatelj“ kakvu Srbiju opozicija nudi gradjanima.

Brnabić je navela da je „posle RTS, Predsedništva, vešala, motornih testera, paljenja knjiga, pretnji, vredjanja“, to ono što opozicija nudi gradjanima.

„A neko mora ljotićevcu da objasni da zastava nije štap, već nacionalni simbol“, dodala je Brnabić.

Mihajlović: Nasilje svaki put kada Obradović pokuša da preuzme protest

Potpredsednica Vlade Srbije i članica Predsedništva Srpske napredne stranke (SNS) Zorana Mihajlović osudila je incidente ispred Skupštine, napominjući da su oni slika Saveza za Srbiju.

„Sinoćni incidenti ispred parlamenta nisu slika Srbije, ali jesu slika Saveza za Srbiju, jer kad god protest preuzme Boško Obradović, imamo incidente i nasilje. Zaboravljaju, međutim, da se u demokratiji vlast ne osvaja upadima u institucije i nasiljem, nego glasanjem na izborima“, navela Mihajlovićeva u saopštenju za javnost.

Dačić: Državni organi da reaguju

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić osudio je incident ispred Skupštine tokom protesta „Jedan od pet miliona“ i naveo da takvo ponašanje zahteva reakciju državnih organa.

„Najoštrije osudjujemo takvo ponašanje, to je pokazatelj ekstermizma i nasilja koje šire pojedine opozicione stranke i njihovi lideri i to zahteva reakciju državnih organa“, rekao je Dačić uoči sednice Glavnog odbora Socijalističke partije Srbije (SPS) upitan da prokomentariše dešavanja ispred Skupštine.

On je rekao da neke stranke mogu da udju u Skupštinu „samo ako provale“, a ne na izborima.

Tanjug/Tara Radovanović

Vulin: Obradović uvredio državni simbol

Ministar odbrane Aleksandar Vulin rekao je da je lider Dveri Boško Obradović uvredio državni simbol – zastavu Srbije.

„Boško Obradović nije prvi ljotićevac koji je pokušao da ponizi Skupštinu Srbije, ali je prvi koji je za to pokušao da iskoristi zastavu Srbije. Ni jedan neprijatelj Srbije se ne bi setio da tako uvredi simbol svih Srba. Izgleda da su to Obradovića naučili stranci kada su sa njim dogovarali da pomeraju izbore i dele vlast bez građana Srbije“, izjavio je ministar odbrane i predsednik Pokreta socijalista Aleksandar Vulin, komentarišući pokušaj Boška Obradovića da zastavom otvori vrata Narodne skupštine.

Prethodno je predsedica parlamenta Maja Gojković osudila pokušaj učesnika protesta „Jedan od pet miliona“ da uđu u parlament.

Orlić: Nasilni pokušaj preotimanja vlasti

Poslanik Srpske napredne stranke Vladimir Orlić ocenio je ponašanje opozicije na protestu „Jedan od pet miliona“ u subotu, kao „nasilni pokušaj da postanu nekakva vlast“.

Orlić je na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije rekao da je lider Dveri Boško Obradović „još 2016. godine pokazao nasilničko ponašanje“ kada je napadao žene iz Reubličke izborne komisije, a naglasio je i da je nakon toga „kamenicama gadjao vrata Skupštine“.

„On je fizički nasrtao na druge posanike, a i mahao ‘kamenjem’ tokom sednice skupštine“, istakao je Orlić.

On je dodao i da je Obradović, kako je naveo, „povredio i novinarke televizije Pink“.

Orlić je ocenio da opozicija „stalno poziva na poštovanje institucija“ i zahteva da „institucije rade svoj posao“, ali je ocenio da je njihov način poštovanja nasilje.

„Državnu zastavu su pod noge bacili, da bi im služila kao rekvizit za nasilničko ponašanje“, istakao je Orlić.

Učesnici protesta „Jedan od pet miliona“ uspeli su u subotu da dođu do glavnog ulaza Doma Narodne skupštine Srbije, u čemu je pokušala da ih spreči grupa ljudi u civilu, pri čemu je došlo do žestokog guranja.

Okupljeni su skandirali „Ustanak“ i „Gotov je“, a među njima je u prvom redu bio lider Dveri Boško Obradović.