Obradović najavljuje još performansa, Đilas – udaranje zastavom nije kucanje

Vesti 08. dec 201918:01 > 18:02
Izvor: Printscreen

Performans na protestu "1 od 5 miliona" pretvorio se u incident ispred Skupštine Srbije. Vlast osuđuje pokušaj nasilnog upada u parlament, dok lider Dveri Boško Obradović, koji je bio prvi pred vratima Skupštine, za N1 kaže da ispred parlamenta nije bilo nasilja. Predsednik stranke Slobode i pravde Dragan Đilas kaže da je udaranje državnom zastavom o staklo skupštinskih vrata nije kucanje.

Obradović: „Sinoć nije bilo nikakvog nasilja, postojala je samo naša odlučnost da otete institucije države Srbije vratimo narodu.“

N1: Na koji način da ih vratite narodu?

POVEZANE VESTI

 Obradović: „Na taj način što ćemo se suprotstaviti političkoj korupciji i onima koji krše zakone i Ustav Republike Srbije, apsolutno mi je neprihvatljivo da mi koji branimo Ustav i branimo zakone budemo odbačeni kao nasilnici.“

Tako Obradović tumači završnicu 53. protesta, dok predsednica parlamenta Maja Gojković zbog koje deo opozicije već godinu dana bojkotuje rad osuđuje, kako kaže, nasilan pokušaj upada u parlament.

„U divljačkom pokušaju da razbije vrata Parlamenta, zloupotrebom zastave Srbije, narodni poslanik Boško Obradović pokazao je da ne poštuje državne simbole naše zemlje. Srbija je demokratska zemlja u kojoj građani imaju pravo da mirno protestuju, ali niko nema pravo da nasilno upada u institucije. Parlament je mesto dijaloga predstavnika građana Srbije, a ne mesto izazivanja i podstrekavanja nasilja“, ocenila je Gojković.

Udruženje „1 od 5 miliona“ obavestilo je predsednicu parlamenta da cilj performansa nije bio upad u zgradu Skupštine, već kucanje na njena vrata. Studentkinja iz Udruženja „1 od 5 miliona“ Tea Vukadin pozvala je građane da pokucaju na vrata Skupštine, kao što su to uradili i sa zgradom Rektorata, i da na taj način podsete da je to početak kojim su odneli jednu pobedu.

N1: Na koji način mislite da odblokirate, recimo, juče skupštinu?

Obradović: „Onaj način koji je jedino normalan jesu slobodni i pošteni izbori, ako vlast ne bude pristala na to onda će narod zaista morati da dođe i oslobodi državne institucije.“

N1: Dobro, to je u budućnosti, a šta ste vi juče pokušali?

Obradović: „Mi smo ih samo upozorili i poslali im poruku da ovako više ne može.“

N1: Vi ste narodni poslanik?

Obradović: „Tako je.“

N1: U Skupštinu možete da uđete kad god?

Obradović: „Tako je.“

N1: Znači i sinoć ste mogli normalno da uđete u Skupštinu Srbije.

Obradović: „Tako je, ali mi to nije dozvoljeno.“

N1: A šta mislite zbog čega vam nije dozvoljeno?

Obradović: „Ne znam, to pitajte nadležne u Narodnoj Skupštini.“

N1: A šta biste radili da ste ušli?

Obradović: „Radili bismo isto ono što i u zgradi Radio televizije Srbije, oslobodili je.“

N1: Pa jeste li oslobodili RTS?

Obradović: „Pa nismo ovoga puta, ali ćemo ga osloboditi kad tad jer ovako više ne može.“

Za poslanike Srpske napredne stranke vrata skupštine danas su bila otvorena.

„Pokušali su sinoć da upadnu u dom narodne Skupštine grupu koju je predvodio Boško Obradović sa sve povicima „udri, udri, zapali Skupštinu zapali sve „, a sam Boško je onako sočno opsovao majku valjda svima koji rade u Narodnoj skupštini i koji sa njom imaju bilo kakve veze, dograbio je državni zastavu republike Srbije i koristio je kao močugu za razbijanje stakla na ulaznim vratima“, rekao je Vladimir Orlić iz SNS.

Na tviteru se oglasila i premijerka Srbije Ana Brnabić.

„Pokušaj nasilnog upada u Skupštinu RS je konačni pokazatelj – posle RTS, Predsedništva, vešala, motornih testera, paljenja knjiga, pretnji, vređanja – kakvu Srbiju oni nude i kako žele da se domognu vlasti. A neko mora ljotićevcu da objasni da zastava nije štap već nacionalni simbol“, navela je ona na Tviteru.

#related-news_0

 Bavimo se nama, a ne lažima Ane Brnabić i Maje Gojković, poručuje lider Stranke sloboda i pravda Dragan Đilas. Ideja organizatora protesta bila je objašnjava Đilas kucanje na vrata, a ne bilo kakav upad.

„Ali pustimo i njih dve i sve ostale koji će izgovoriti laži o tome šta se sinoć desilo. I bavimo se nama. Kažimo jasno i glasno da se udaranje državnom zastavom o staklo ne može nazvati kucanjem na bilo koja vrata. I da smo pogrešili. I nastavimo dalje sa razotkrivanjem kriminalnih i štetočinskih poteza ove vlasti, ali i predlozima šta treba raditi da bi ljudi sutra zaista živeli bolje. Samo tako ćemo oterati ovo zlo koje je zarobilo Srbiju“, kazao je Đilas.

Nastavićemo sa sličnim performansima, najavljuje Boško Obradović i tvrdi da ih i u buduće neće najavljivati.