Insajder: Viši sud 18. decembra odlučuje o kućnom pritvoru Aleksandra Obradovića

Vesti 09. dec 201912:45 > 13:39
N1

Uzbunjivač iz Krušika Aleksandar Obradović uhapšen je pre skoro tri meseca i od tada se nalazi u pritvoru. Kako za Insajder kažu u Višem sudu u Beogradu, sud će meru kućnog pritvora prema Obradoviću preispitivati 18. decembra.

Aleksandar Obradović uhapšen je samo tri dana nakon što je na međunarodnom portalu Arms Voč objavljena informacija o trgovini oružjem po povlašćenim cenama firmi GIM, čiji je predstavnik bio Branko Stefanović. Tada mu je prvo određena mera kućnog pritvora, zatim je prebačen u zatvorski, da bi sredinom oktobra bio ponovo vraćen u kućni pritvor. piše Insajder.

Na pitanje zašto je Obradoviću uopšte određen kućni pritvor, u Višem sudu navode da je to urađeno kao mera za obezbeđenje prisustva okrivljenog i za nesmetano vođenje krivičnog postupka.

Prema zakonu, Obradoviću mera zabrane napuštanja stana može trajati čak do okončanja postupka ili pravosnažnosti presude, ali je sud dužan da svaka tri meseca ispita da li je dalje trajanje mere opravdano.

„U slučaju Obradovića preispitivanje mere zabrane napuštanja stana biće 18. decembra“, kažu u Višem sudu.

Postupak u ovom slučaju vodi posebno Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal. Imajući u vidu da je Obradović skoro tri meseca u pritvoru, novinari Insajdera su pitali Tužilaštvo koje je sve predistražne radnje do sada preduzelo u ovom slučaju, kao i koliko je svedoka u ovom postupku saslušalo.

U ovom tužilaštvu, međutim, nema preciznog odgovora na ova pitanja.

„U toku dosadašnjeg krivičnog postupka preduzet je niz dokaznih radnji radi razjašnjenja činjeničnog stanja i utvrđivanja dokaza i u toj fazi se i sada nalazi“, navodi se u odgovoru tužioca Branka Stamenkovića.

BIRN: Nepotrebno odlaganje ukidanja kućnog pritvora

Kako BIRN piše, tužilac je na poslednji predlog o ukidanju mere zabrane napuštanja stana imao „neutralan stav“, što znači da se nije protivio ukidanju te mere i da je sudu prepustio da o tome odluči.

Prema tumačenju Vladimira Gajića, advokata Aleksandra Obradovića, više ne postoji nijedan razlog da on bude u kućnom pritvoru.

„Tužilaštvo ne može da se izjašnjava o predlogu tako što će ostaviti sudu na ocenu, već to znači da je tužilaštvo de facto odustalo od zahteva za pritvor i u tom slučaju se primenjuje princip in dubio pro reo. Prema tome, sudija Darinka Šćepanović prenemaganjem već 4-5 dana drži Obradovića u kućnom pritvoru duže nego što je trebalo“, kaže Gajić za BIRN.

On dodaje da mu je sutkinjina zapisničarka jutros u sudu rekla da je Šćepanović bolesna, da će doći do srede i da će tek tada odlučivati o predlogu za ukidanje kućnog pritvora.

Pokušaj advokata da sazna razloge zadržavanja Obradovića u kućnom pritvoru traju gotovo mesec dana.