Jedan događaj, dva viđenja – u opoziciji različito o incidentu ispred Skupštine

Vesti 09. dec 201918:15 > 18:30
N1

Dok lider Dveri Boško Obradović tvrdi da ispred Skupštine na subotnjem protestu nije bilo nasilja, već samo kucanja na vrata parlamenta, njegov kolega iz Saveza za Srbiju Dragan Đilas poručuje - treba priznati grešku. Da li je opozicija jedinstvena kada je reč o potezima i akcijama na ulicama?

Jedan te isti događaj… Dva različita viđenja. Lider Dveri incident od subote izjednačava sa „kucanjem“, međutim, lider Stranke slobode i pravde ne gleda na to istim očima i kaže: „Lupanje zastavom o staklo ne može se nazvati kucanjem na bilo koja vrata“.

POVEZANE VESTI

Iako se čini da je reč o ograđivanju od saboraca, Đilas poručuje – nije, bez obzira na razlike, Savez je jedinstven u borbi.

„Da li oko svega mislimo isto? Pa ne mislimo oko svega isto. Da li smatramo da je svaki potez treba da bude takav… Pa znate i sami, videli ste da to nije tako. I ako primetite u mojoj izjavi, ja sam rekao ‘mi smo pogrešili’, znači, ne jedan od nas, mi smo ljudi koji zajedno rade i koji kada neko pogreši, to je greška svih nas, a ne samo jednog čoveka“, rekao je Đilas.

N1: Sa tim se slaže i Boško Obradović?

Đilas: Pa ja, mislim ne znam, morate da razgovarate sa njim.

„Ja ne mislim da je bilo greška kucanje na vrata Narodne skupštine. Ja mislim da mi to treba da nastavimo da radimo. Ja mislim da treba blokirati i druge državne institucije koje ne rade svoj posao. I mislim da jedino tim načinom možemo da se izborimo za slobodu, demokratiju i pravdu“, ocenio je Obradović.

O dešavanjima na subotnjim protestima stav je iznela i potpredsednica Narodne stranke. Objašnjava, njena taktika je nešto drugačija od pojedinih kolega iz Saveza za Srbiju.

„Smatram da nikada, ni pod kojim uslovima ne možemo da idemo agresivno, niti onako kao što bi moglo da se interpretira kao neka vrsta agresivnog agiranja“, navodi Sanda Rašković Ivić.

A upravo tako su tabloidi odmah predstavili potez lidera Dveri i dela demonstranata. Ovakve akcije čine štetu opoziciji koja nije dovoljno konzistentna u porukama i potezima, na čemu bi morala da poradi, smatra izvršni direktor CESID-a.

„Umesto da neko solira u tim akcijama i da onda kompletan Savez i kompletna opozicija na neki način trpi negativne kritike koje dolaze ili od medija bliskih vlasti ili od samih predstavnika vlasti koji mogu to na adekvatan način da prezentuju svojim biračima“, kaže Bojan Klačar.

Nekoliko dana pre takozvanog kucanja na vrata parlamenta, u njemu je srpski pokret Dveri iamo još jednu akciju – razvili su zastavu Republike Krim prilikom posete zamenice predsednika Odobra za spoljne poslove ruske Dume.

Iako takav manevar nije privukao pažnju javnosti, svakako jeste uticao na međunarodnu poziciju Saveza za Srbiju, pogotovo kod Zapada, za koji je teritorijalni integritet Krima neupitna tema, zaključuje Klačar.