RSE: Tužilaštvo ne vodi postupak za špijunsku aferu

Printscreen

Aktivnosti ruskog diplomate Georgija Klebana koji je prikupljao obaveštajne podatke u Srbiji nisu predmet istrage Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, javio je Radio Slobodna Evropa.

„U Višem javnom tužilaštvu u Beogradu ne postoji predmet koji se odnosi na događaj koji je predmet vašeg interesovanja, niti nam je povodom istog podneta krivična prijava“, navodi se u odgovoru tužilaštva dostavljenom RSE.  

Na društvenoj mreži Jutjub 17. novembra objavljen video koji prikazuje ruskog diplomatu Georgija Klebana koji, kako je kasnije utvrđeno, daje novac penzionisanom pripadniku Vojske Srbije potpukovniku Z. K. u Beogradu.  

Istragu o ovom slučaju otvorio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je tim povodom zakazao hitnu sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost 21. novembra, a istog dana se sastao i sa ambasadorom Rusije u Srbiji Aleksandrom Bocan-Harčenkom.  

Vučić je na konferenciji za novinare, nakon sednice, potvrdio da je video snimak autentičan, kao i da snimak nije načinila srpska obaveštajna služba, ali da je Srbija bila upoznata sa aktivnostima ruskog diplomate.