Za DS slučaj Krušik primer kršenja ljudskih prava, u PSG kažu – nismo slobodni

Vesti 10. dec 201910:52 > 11:53
N1

U svetu se obeležava Međunarodni dan ljudskih prava. Dana 10. decembra 1948. godine doneta je Opšta deklaracija UN o ljudskim pravima. Političke stranke i organizacije u Srbiji ukazale su na različite situacije u kojima se krše ljudska prava u našem društvu.

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ ocenili su, povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, da su ta prava u Srbiji „na samom izdisaju i u samrtnom ropcu“ i zatražili od republičkog javnog tužioca Zagorke Dolovac da „odmah“ ukine meru kućnog pritvora uzbunjivaču iz Krušika Aleksandru Obradoviću.

Navodeći da Obradović „neosnovano boravi u pritvoru, samo zato što je hteo da upozori javnost na visoku korupciju u preduzeću gde je zaposlen“, sindikati su u saopštenju upozorili da se građani Srbije „uz pomoć pritiska, ucena i egzistencionalnih pretnji sve više guraju u podaništvo političkoj eliti na vlasti, uz masovnu upotrebu medijske propagande koja je zamenila zdrav razum i objektivno informisanje“.

„Sa žaljenjem i dubokom gorčinom dodajemo i da su ljudska prava u Srbiji na samom izdisaju i u samrtnom ropcu, što se vidi iz stanja u kojem se kao država i društvo danas nalazimo. Državne institucije koje bi trebalo da štite gradjane su gotovo sve privatizovane, a oni koji bi trebalo da kao pojedinci i ličnosti promovišu ljudska prava su gotovo nevidljivi“, stoji u saopštenju.

DS: Stanje u Srbiji je slučaj uzbunjivača iz Krušika

Demokratska stranka (DS) saopštila je da vlast u Srbiji permanentno krši ljudska prava i da dva trećine gradjana smatra da se ljudska prava ne poštuju.

„Slika stanja ljudskih prava u Srbiji danas je slučaj uzbunjivača Aleksandra Obradovića, radnika Krušika. Podsećamo da su prilikom njegovog hapšenja, a i kasnije, njegova ljudska prava kršena. On je čitavih 20 dana proveo u zatvorskom pritvoru bez ikakvih prava. Javnost je za sve to saznala tek kada je nedeljnik NIN objavio da se Obradović nalazi u zatvorskom pritvoru, zbog istrage koju vodi Posebno tužilaštvo za visokotehnološki kriminal“, naveo je DS u saopštenju.

DS je dodao da se ovih dana, umesto da sud pusti Obradovića iz kućnog pritvora, nastavljaju birokratske igre kojima je njegovo pravo na kretanje i normalan život onemogućeno.

„Druga slika stanja ljudskih prava su uslovi za fer i poštene izbore. DS, zajedno sa ostalim članicama SzS, stručnim timom i gradjanima, snažno se već godinu dana bori za pravo na slobodne i poštene izbore. Birati ili biti biran predstavlja osnovno ljudsko pravo u demokratskom svetu… Zahvaljujući urušavanju institucija, zloupotrebama postojećih zakona i pravila, formiranjem batinaških parapolicijskih odreda, aktuelna vlast nastavlja da urušava sistem slobodnih i poštenih izbora“, dodaje se.

PSG: Obeležavamo dan koji slavi prava za koja se nismo izborili

Umesto čestitke za praznik, priželjkujem da uskoro dođe taj dan kad će svaki građanin Srbije moći da kaže da je slobodan, da zna šta ta sloboda podrazumeva i da tu slobodu niko ne može da nam otme, poručio je predsednik Pokreta slobodnih građana Sergej Trifunović.

„Ne znam koliko je prihvatljivo da obeležavamo dan koji slavi prava za koja se nismo izborili. Zapravo, u jednom trenutku i jesmo, ali su nam ih ponovo uzeli“, naveo je Trifunović.

On podseća da sugrađanin Aleksandar Obradović, koji je heroj jer je ukazao na kriminal, a „sedi u kućnom pritvoru da bi Vladikalska spin mašina mogla neometano da laže i izbegava pravdu“.

Paralelno, dodaje Trifunović, SBB-u brane da emituje program, a samim tim brane ogromnom broju ljudi, da ostvare svoje pravo da ne žive u lažima i mraku, već da se informišu kako hoće.

Ubica Stanike Gligorijević je na slobodi i javnoj funkciji, podseća se u saopštenju.

Cena glasa na izborima ne samo da postoji, nego i pada na tržištu koliko shvatam, uskoro će glas biti kao žvaka, ono što ti daju u prodavnici kad nemaju sitan novac za kusur. A svi mi, ljudi, koji bi trebalo da imamo neka ljudska prava, služimo za potkusurivanje, istakao je Trifunović.

LSV: 10. decembar pod senkom izostanka lustracije

Portparol Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Aleksandar Marton izjavio je da se 10. decembar u Srbiji obeležava „pod senkom izostanka lustracije“.

„LSV je još 2000. godine predlagala lustraciju svih pojedinaca iz Miloševićevog režima, koji su učestvovali u kršenju ljudskih prava građana, ali nije bilo hrabrosti i političke volje da se to uradi. Posledice toga osećamo i danas“, naveo je Marton u saopštenju za javnost.

Prema njegovim rečima, osuđeni ratni zločinac Vojislav Šešelj i dalje je narodni poslanik, na kanalima sa nacionalnom frekvencijom se nesmetnao šire verska i nacionalna mržnja, desničarski fanatici prete građanima na skupovima koji se održavaju u javnim prostorima, ranjive i manjinske grupe u društvu često su na udaru ekstremističkih grupa.

Dodao je da se čini da je stanje sada gore nego ranih dvehiljaditih godina.

„Država čini veoma malo da se u ovoj oblasti postigne pozitivan pomak. Svakodnevica nam ukazuje na bezbroj primera diskriminacije i netolerancije. Zakonodavni okvir je solidan, ali često ostaje samo mrtvo slovo na papiru. Propisani mehanizmi zaštite ljudskih prava se nedovoljno odlučno koriste, pa Ustav i zakoni ne predstavlju kvalitetnu garanciju poštovanja prava“, naveo je Marton.

Dodao je da položaj žena u Srbiji i dalje nije na nivou moderne države, a podatak da je od 2010. do 2018. godine ubijena 281 žena je i više nego alarmantan.

„Ništa bolja situacija nije ni u domenu poštovanja ekonomskih prava građana. Svedoci smo svakodnevnog ugrožavanja prava na rad i pravedne uslove rada. Mnogi radnici rade u katastrofalnim uslovima, a za to dobijaju mizerno niske minimalce. Na svom radnom mestu su 2017. i 2018. godine poginula 92 radnika“, rekao je Marton.

Ocenio je da su navedeni podaci „samo kap u moru“ realnih problema u oblasti poštovanja ljudskih prava i dodao da bi Srbija trebalo da ima ministarstvo koje bi se bavilo pitanjima zaštite ljudskih prava.

„Ljudska prava nisu ‘nužno zlo’, nego korpus zagarantovanih prava koja se u potpunosti moraju poštovati“, poručio je Marton. 

Inicijativa: Srbija se može „pohvaliti“ kršenjem prava

Inicijativa žena Srbije saopštila je da se Srbija, na 10. decembar može „pohvaliti“ brojnim slučajevima kršenja osnovnih ljudskih prava i sloboda.

U kućnom pritvoru se nalazi Aleksandar Obradović, uzbunjivač iz Valjeva, koji je ukazao na zloupotrebe u Krušiku, čime je prekršeno njegovo ustavno pravo slobode kretanja.

U pritvoru u Centralnom zatvoru, nalazi se Aleksandra Janković Aranitović, koja je „ugrozila bezbednost predsednika Srbije“ objavom na društvenoj mreži, čime je prekršeno njeno pravo na pravično suđenje, navodi se u saopštenju.

Postoji indicija da je zaposlenima u JP Pošta Srbije prekršeno pravo na štrajk, a Ustavom zajemčeno pravo na rad prekršeno je hiljadama građana Srbije, jer nisu svima pod jednakim uslovima dostupna sva radna mesta.

Sloboda misli svaki dan se krši hiljadama zaposlenih, koji pod pritiscima pružaju različite vrste podrške ovom diktatorskom režimu, upozorava Inicijativa.

Institucije koje su dužne da štite ljudska prava i slobode postoje, baš kao i sama prava i slobode, samo na papiru. Republički tužilac, čija je obaveza, između ostalog, da preduzima mere za zaštitu ustavnosti i zakonitosti, ne pokazuje čak ni nameru da radi svoj posao. Zaštitnik građana, koji je obavezan da štiti prava građana i kontroliše rad organa uprave, baš kao i republički tužilac, svoje obaveze ne tumači na način na koji to čini zakon. Na Dan ljudskih prava Srbija je sve dalje od načela propisanih Univerzalnom deklaracijom o ljudskim pravima i jedina institucija kojoj građani mogu da se obrate su oni sami, konstatovala je Inicijativa žena Srbije.

LDP: Dan ljudskih prava u atmosferi zanemarivanja položaja različitih grupa

Liberalno demokratska partija (LDP) ocenila je danas da Medjunarodni dan ljudskih prava Srbija dočekuje u atmosferi koja ne odgovara potrebama društva, već oslikava posledice višedecenijskog zanemarivanja položaja različitih grupa.

„Apelujemo na sve institucije, zakonodavnu i izvršnu vlast da u svojim odlukama imaju u vidu činjenicu da su izabrani kako bi štitili interes svakog pojedinca i da svoj posao obavljaju savesno i u skladu sa normama koje ih obavezuju, i da u svim odlukama poštuju zagarantovana prava i slobode“, piše u saopštenju.

Navodi se da je u prethodnom periodu uradjeno dosta na popravljanju položaja ugroženih grupa, manjinskih zajednica i ljudi koji su na bilo koji način diskriminisani, ali da to nije dovoljno. „Umesto razumevanja i medjusobne podrške, danas imamo pogoršano stanje ljudskih prava uzrokovano pogrešnim odlukama u prošlosti koje još opterećuju naše živote“, piše u saopštenju LDP-a.