Obradović: Petak je "Dan D" za ulogu Evropske unije u Srbiji

Vesti 11. dec 201915:48 > 15:55
N1

Predsednik Dveri Boško Obradović ocenio je u Čačku da je novi dolazak delegacije Evropskog parlamenta u Srbiju u petak "presudan" i da taj dan "može biti i baksuzan i dobar" za Srbiju i srpsku demokratiju.

Obradović je na konferenciji za novinare u Čačku rekao da je petak „Dan D“ za ulogu Evropske unije (EU) u Srbiji jer tada biraju između predsednika Srbije Aleksandra Vučića i demokratije.

On je dodao da to zavisi od toga kako će se postaviti visoka delegacija EP prema postojećim uslovima za izbore na proleće sledeće godine.

„Ako visoki predstavnici EP utvrde da u Srbiji postoje uslovi za izbore i da je vladajući režim učinio ‘značajne pomake u pravcu poboljšanja izbornih uslova’ – onda se EU između Vučića i demokratije opredelila za Vučića i njima znane dilove zbog kojih ovaj diktator treba i dalje da bude na vlasti u Srbiji, podržan iz EU, kao i 2012. godine kada je iz Brisela stigla čestitka Tomislavu Nikoliću na pobedi u drugom krugu predsedničkih izbora – tri sata pre zatvaranja birališta“, rekao je Obradović.

POVEZANE VESTI

On je dodao da ukoliko predstavnici EP potvrde ono što je već rečeno u Izveštaju Evropske komisije iz aprila, i što je, prema njegovoj oceni „jasno svakome ko i najmanje poznaje političke prilike u Srbiji“, oni će konstatovati da u Srbiji ne postoje uslovi za slobodne i poštene izbore i da vlast nije učinila nikakve pomake, posebno kada su u pitanju sloboda medija, zaustavljanje obračuna sa opozicijom i pritisaka na birače.

„U tom slučaju ćemo znati da se EU između Vučića i demokratije opredelila za demokratiju, koju inače proklamuju u svojoj ideološkoj agendi u Srbiji već 30 godina. Iako nisam ljubitelj mešanja stranaca u naša unutrašnja politička pitanja, stajanje delegacije EU na stranu demokratije u Srbiji rezultiralo bi pravim pregovorima izmedju vlasti i opozicije jer Aleksandar Vučić onda ne bio imao kud. To bi bio kraj ove pregovaračke farse u Narodnoj skupštini i tek tada bi se stvorili preduslovi za prave pregovore“, rekao je Obradović.

Obradović je istakao da delegaciji EP treba ukazati na stanje u srpskom društvu.

On je ocenio da sa vlašću koja je „ogrezla u kriminal i korupciju“ i koja će po svaku cenu braniti svoje održanje na vlasti, nije realno da se organizuju normalni demokratski izbori u Srbiji.

„Zato je petak ‘Dan D’ i najavljeni izbori na proleće moraju biti pomereni za neki drugi termin u toku iduće godine za koji će biti obezbeđeni pošteni izborni uslovi na osnovu sporazuma između vlasti i opozicije“, rekao je Obradović.

Dimitrijević: O sramoćenju zastave pričaju oni koji su potpisali Briselski sporazum

Predsednik Političkog saveta Dveri Vladimir Dimitrijević rekao je na istoj konferenciji da je vlast pokušala da spinuje dešavanja ispred Narodne skupštine u Beogradu tvrdeći da su članovi Dveri oskrnavili srpsku zastavu.

„O sramoćenju zastave pričaju oni koji su potpisali protivustavni i izdajnički Briselski sporazum za predaju Kosova, oni ogrezli u kriminal i korupciju, mračni trgovci oružjem, vlasnici lažnih diploma i doktorata, nalogodavci botova i batinaša, karikaturalni imitatori Josipa Broza“, rekao je Dimitrijević.

On je istakao da se nijedna od dosadašnjih kleveta na račun Dveri nije pokazala kao tačna, ali je prema njegovoj oceni ostavila „mučan utisak“ među građanima Srbije, koji su svoje mišljenje o Dverima „često zasnovali samo na besramnim režimskim klevetama“.

„Mi branimo čast zastave Srbije, a oni Srbiju brukaju i vode u ponor“, rekao je Dimitrijević.