Pavićević i Đurović: Vlast igra na kartu stabilnosti, ne i na demokratiju

Vesti 12. dec 201911:32 > 11:37
Izvor: N1

Ocena nakon treće i poslednje runde međustranačkog dijaloga pod pokroviteljstvom Evropskog parlamenta verovatno će biti da je ostvaren neki napredak, ali da on nije dovoljan, kaže profesor na FPN-u Đorđe Pavićević. Srđan Đurović, jedan od organizatora međustranačkog dijaloga na Fakultetu političkih nauka iz Fondacije za otvoreno društvo naglašava da ono što jeste vidljivo je kriza institucija, odnosno kriza poverenja građana u instutucije.

Treća runda međustranačkog dijaloga vlasti i dela opozicije uz posredovanje evroparlamentaraca održava se u petak. Kakav zaključak očekujemo, jesmo li posle brojnih sastanaka na Fakultetu političkih nauka i u Republičkom parlamentu bliže fer i poštenim izborni uslovima i šta posle ovog treće runde?

„Ocena će biti verovatno da je ostvaren neki napredak, ali nedovoljan. A to jeste ocena – da se zakasnelo krenulo s dijalogom o izbornim uslovima. A dobro je što se krenulo, ali se možda krenulo kasno za ove izbore u aprilu ili martu…Nisu kod nas ključni problemi samo institucionalni i problemi izbornih pravila, nego i problemi aktera koji se ponašaju na određeni način“, izjavio je Pavićević u Novom danu.

Đurović kaže da postoje dve perspektive gledanja uspeha dijaloga.

POVEZANE VESTI

„Složio bih se da imate dve perspektive, jedna je kratkoročna i odnosi se na izbore koji treba da se održe sledeće godine, i druga – generalno pitanje unapređivanja terena na kojem svi politički akteri mogu da učestvuju. Da li je prerano ili prekasno, zavisi od toga kako će se ti akteri ponašati kad se završi ova runda dijaloga. Dodao bih takođe da je proces praćenja kako se ispunjavaju obaveze koje je Vlada preuzela, u toku i to je ono sto evrospki parlamentarci vrlo jasno izražavaju kada kažu da će se mnogo morati da se uradi na implementaciji“, kaže Đurović.

Kako je rekao, CRTA je objavila saopštenje gde je otvoreno rekla da je odbijanjem određenih amandmana koji su predložili eksperti o kontroli finansiranja političkih stranaka, praktično i dalje omogućeno da se zloupotrebe javni resursi u toku predizborne kampanje.

Đurović kaže da do određenih promena jeste došlo, ali da ostaje da se vidi kako će se te promene implementirati.

„Ono što nemamo je nastavak rada na onom priznanju na dijalogu, da ima ozbiljnih problema biračkih prava. Imate proces u toku, a to je izbor članova Saveta REM-a, da bi se to telo otključalo i koje ne funkcioniše godinama. Ono apstinira od upotrebe svojih nadležnosti. Kako će taj izbor izgledati, videćemo sada“, dodao je.

O tome mogu li izbori biti pomereni, Pavićević kaže: „Taj scenario ima nekih pravnih prepreka, ustavnih takoreći. Ali ono što taj problem implicira je to priznanje da postoji ozbiljna politička kriza i da izbori imaju razloga da budu pomereni. Ukoliko to bude preporuka na kraju procesa….Mi imamo neke stvari, ali ništa od toga nije završeno. Imamo najavu formiranje izborne komisije, a juče je izašao taj spisak koji je bio poprilično skandalozan. Ne znamo ishog svega toga, teško je prejudicirati, ali dolazi Nova godina, dolazi raspisivanje izbora, rokovi su jako kratki. Ma kakva da bude ocena, teško da bi i takva implementacija bila moguća“.

N1

Smatra da mora da se pokaže politička volja.

„Ako pogledate vesti, vidite da se posle utakmice predsednik javlja da kaže ko je narko diler. Na neki način mora da se demonstrira neka vrsta poličke volje. Drugo, realna stvar koja bi bila pomak je da pokažete da ste spremni da delite političku moć unutar institucija koje su vezane za izborni proces. Ne samo da šminkate pravila, nego da pravila vode ka nekom ujednačenom odnosu snaga, kako ne bismo imali opet saopštenja REM- onakva kakva su, ili Agencije za borbu protiv korupcije koja daje takve ocene kakve daje“, smatra Pavićević.

Neki ocenjuju da je Srbija u političkoj krizi.

„Političku krizu verovatno nemamo trenutno, ali imamo krizu demokratije. Da li čitav poredak koji se zove demokratija je u krizi – da. On može da sklizne van demokratskih okvira, neko vreme jeste skliznuo. Ali možete imati stabilne autokratske režime, ne mora biti nužno demokratski da bi bio stabilan. To je ono na šta vlast igra i ona može da obezbedi neku vrstu stabilnosti i neke uslove koje se od nje očekuju spolja. Onda to da li ste demokratije ili niste, ide u neki drugi plan“, naglasio je Pavićević.

Kriza institucija, građani izgubili poverenje

Đurović pak kaže da ima elemenata krize.

„Mislim da ima elemenata koje bismo mogli da označimo kao krizu, ono što je definitivno kriza jeste kriza institucija, imamo krizu poverenja građana u institucije, imate situaciju kada pitate građane da li veruju političkim partijama, oni kažu da ne, ali kada pogledate koliko izlaze na izbore, oni glasaju za te aktere kojima ne veruju“, kaže Đurović.

N1

Pitanje je, dodaje, gde su građani u celom procesu.

„Upravo to je bila motivacije Fondacije da pokuša da napravi taj napor i da perspektivu građana i civilnog društva koji pričaju o problemu o izbornom procesu, iznese za sto…Mislim da to jeste jedan od ishoda dijaloga na FPN-u. Dobili smo priznanje svih da postoje problemi a onda smo dobili i listu problema“, kazao je Đurović.

Situacija u kojoj se raspravlja o ostvarivanju biračkog prava je zaista implicitno, ozbiljno priznanje da nešto sa demokratijom u Srbiji nije u redu, dodaje.

„…i da je izveštaj Evropske komisije tačan i da se ne možemo poigravati s njim i relativizovati ga, što smo imali prilke da čujemo u medijima“, izjavio je Đurović.

Pavićević kaže i da trenutno ne postoji minimum uslova za izlazak na fer izbore.

„Ta logika – važno je učestvovati je možda dobra za Olimpijske igre, ali kada birate nekoga ko će odlučivati o nekim stvarima koje će se odnositi na sve, to je već drugačija stvar. Ja razumem tu logiku za neke manje partije, manje organizacije, koje nemaju ideju da dođu na vlast…Imate nekoliko takvih organizacija koje kroz izlazak na izbore vide svoju afirmaciju, a ne kao ozbiljan posao učestvovanja u vlasti. Da li je to neodgovorno, zavisi od stava drugih aktera a ne samo od njihovih“, ocenio je Pavićević.

Prema Đuroviću, izbori su u krizi.

„Izbori jesu u krizi i to je tačno, postoji nedostatak poverenja u taj proces i to je ozbiljan problem…Ponašanje drugih institucija može pomoći da mi izađemo iz te krize izbornog procesa. Te institucije, recimo, tužilaštvo, ako ne bude počelo da reaguje po službenoj dužnosti u situacijama kada ima ozbiljnih indicija da je prekršeno ostvaivanje biračkih prava građana, mi ćemo imati problem…Moramo aktivirati institucije koje su zadužene za to“, smatra Đurović.