Vulin i Parli: Intenzivna saradnja Srbije i Francuske u oblasti odbrane

Vesti 13. dec 201914:49 > 14:51
Izvor: Tanjug/Ministarstvo odbrane Srbije/Jovo Mamula

Ministri odbrane Srbije i Francuske, Aleksandar Vulin i Florans Parli, saglasili su se da je saradnja u oblasti odbrane između Srbije i Francuske intenzivna i da su težišne oblasti zajednička obuka i učešće u multinacionalnim operacijama pod okriljem Evropske unije, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Prema rečima ministra Vulina, za održavanje prijateljskih odnosa i ubuduće neophodni su posvećenost i dobra volja obe strane, a ovakvi i slični susreti, posebno kontinuitet političkog dijaloga koji je u usponu, najbolji su put ka tome.

On je dodao i da smo „svedoci odličnih odnosa koje su uspostavili predsednici Aleksandar Vučić i Emanuel Makron“.

Vulin je rekao da je „Srbija posvećena mirnom rešavanju svih pitanja sa Prištinom, radi boljeg života građana na Kosovu, uz zaštitu svog suvereniteta i teritorijalnog integriteta i puno poštovanje Rezolucije Saveta bezbednosti 1244 i Vojnotehničkog sporazuma“.

„Formiranje takozvane „vojske Kosova“ za Srbiju je apsolutno neprihvatljivo, a KFOR predstavlja jedini garant bezbednosti na prostoru Kosova u skladu sa Rezolucijom 1244″, kazao je Vulin.

Ministarka Florans Parli je rekla da je zadovoljna vojnom saradnjom Srbije i Francuske, kao i da ima prostora za njeno unapređenje.

Prema njenim rečima, i vojnoekonomska saradnja je na zavidnom nivou i nastaviće se istim intenzitetom.

Ministarka Parli je pohvalila angažovanje pripadnika Vojske Srbije u misiji Evropske unije u Maliju u kojoj učestvuju zajedno sa pripadnicima Vojske Francuske.

Ona je pozvala srpskog ministra odbrane da naredne godine poseti Sajam naoružanja i vojne opreme u Parizu „EUROSATORY“.