Šešelj traži rekonstrukciju vlade i smenu Nebojše Stefanovića

Vesti 18. dec 201912:11 > 12:15
N1

Predsednik Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj pozvao je premijerku Anu Brnabić da "pre Nove godine" rekonstruiše Vladu Srbije, jer se kako je rekao, "suviše raznih afera koncentrisalo oko pojedinih ministara". On je zatražio smenu ministra Nebojše Stefanovića.

Šešelj je na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije ocenio da je „sada urgentno“ da bude smenjen ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović koga, kako je rekao, „prati veoma ozbiljna, užasavajuća afera jer se ispostavilo da uopšte nema visokoškolsko obrazovanje, a kamoli doktorat“.

„On nije u stanju da kaže pred kim je polagao koji ispit. Do guše je umešan i u aferu Krušik preko svog oca, koji je čas zaposlen u toj privatnoj firmi GIM, čas nije. Još ne znamo koliko je u toj aferi oštećen Krušik, a koliko Jugoimport SDPR. To više ne može da se toleriše, da je ministar ekologije ili sporta i fizičke kulture, ne bi mogao da ostane na tom mestu“, kazao je lider radikala.

On je ocenio da Stefanović, „čak i da uopšte nije kriv“, mora da se povuče sa mesta ministra unutrašnjih poslova „da bi se vratilo poverenje naroda u policiju i da bi policija mogla da obavlja svoj posao“.

Lider radikala je dodao da je ministar trgovine Rasim Ljajić „morao da kontroliše“ sve što se dešavalo u vezi trgovine oružjem iz Krušika.

„Kada je reč o trgovini oružjem, u najboljem slučaju se radi o nehatu Rasima Ljajića a možda je i umešan u sve to. mada nemam takvih podataka. Znam samo da Ljajić ne dolazi na sednice Skupštine Srbije zbog mene, da je to rekao svojim nadređenima i svojim saradnicima“, kazao je Šešelj.

Upitan za stav prema ministru prosvete Mladenu Šarčeviću, lider radikala je rekao da je SRS kritikovala ministra zbog „skandala nad skandalima“ sa udžbenicima istorije u kojima se kako je rekao, „hvali institucija janičara“.

„Oni na osnovu nekoliko slučajeva janičara koji su se probili do vrha državne vlasti zaključuju da je svima bilo tako, a nije“, kazao je Šešelj.

Ocenio je da se predsednik Srbije i lider SNS Aleksandar Vučića ponaša „kao majka Tereza“ prema ministrima iz te stranke za koje su vezane afere.

„Vučić misli da svaki kadar može da sačuva po cenu života. Ljudi su kvarljivi, kad vidite da se neko pokvario, treba ga skloniti da ne razara zdravo tkivo. Nema tu šta da se čeka. Problem je što naprednjaci nisu hteli da reaguju u slučaju Tomislava Nikolića i njegove lažne diplome, a sada svi ćute o potpunom plagijatu Jorgovanke Tabaković“, dodao je Šešelj.