Stari savski most – od mosta na Savi do mosta na travi

Vesti 19. dec 201919:04 > 19:20
N1

Kakva sudbina čeka Stari savski most? Konkretni planovi za sada nisu poznati, ali jeste to da most neće biti rekonstruisan, kao što se ranije najavljivalo, već će biti premešten i zamenjen novim pešačko-biciklističkim mostom. To su, tvrde predstavnici gradskih vlasti, tražili građani koji su se izjašnjavali u anonimnoj anketi. Predstavnici opozicije tvrde da su rezultati glasanja lažirani.

Preko ovog sedamdesetsedmogodišnjaka prešli su milioni automobila i ljudi. Uskoro će biti penzionisan i, na osnovu najava gradskih vlasti, preseljen sa reke kako bi postao skulptura na suvom, ispod koje će biti kulturni, komercijalni i zabavni sadržaji.

Arhitekta Bojan Kovačević kaže – bilo je i drugih opcija, ali su za njih bili potrebni otvoreno mišljenje, konsultacije i transparentnost motiva i troškova. Objašnjava, o tome je struka govorila više puta, ali kao da se sve odbijalo o zid. 

POVEZANE VESTI

„Ne znam da li da se smejem ili da plačem na informaciju da će to eventualno biti sprovedeno. Zbog Beograda na vodi je potreban most određenog kapaciteta i zbog toga se uklanja da kažem, hajde da ga nazovem, Tramvajski most. To je tako gubljenje osećaja za razmeru, za smisao, pa čak ako hoćete, i ona suma koja je iz gradskog budžeta spominjana, ja ne znam, to je nekih da li petnaestak ili malo manje miliona evra, prosto da se čovek i koji nije vernik, prekrsti“, kaže Kovačević.

Stari savski most izgrađen je 1942. godine, za vreme nemačke okupacije, a poznat je i kao most učitelja Miladina Zarića, koji ga je dve godine kasnije spasio od nacističkog rušenja. Nekoliko puta je rekonstruisan, a 2016. godine tadašnji gradonačelnik Beograda Siniša Mali najavio je još jednu obnovu.

Međutim, od obnove se odustalo. Pre nekoliko dana učesnici anonimne, onlajn ankete izglasali su rešenje po kom se most premešta ovde – u park Ušće. A šta na to kažu Beograđani za N1?

„To je, bre, van mozga, bre. Ali, kao i sve ostalo, ima da urade ono kako njima padne napamet“.

„Taj most tu stoji od 1942. godine, i zašto bi ga sad neko premeštao zbog neke zgrade koja, ko zna koliko će da postoji, možda ni toliko godina“.

„Pa dobro, baš to će biti lepo. Ja mislim da će to da bude super. Sve što je lepo za grad Beograd treba da se radi.“

„Pa nadam se da je to samo privremeno“.

N1: Ne, ne, oni su rekli da će to biti stalno, to će biti skulptura u parku. Da li ste čuli za to, šta mislite o tome?

„Pa, ne bih rekao da je baš primereno“.

A kada je reč o anketi na sajtu Grada Beograda, u inicijativi Ne davimo Beograd nemaju poverenje u njene rezultate. Poručuju, ona je služila kao jedan spin na šta ukazuje kretanje glasova koji pratili korisnici BeoBuild foruma.

„Ova anketa je trajala 53 dana. Više od trećine, znači, skoro 1.800, 2.000 glasova se desio u ovom periodu, koji je trajao samo jedan dan, od toga samo jedno popodne je negde oko hiljadu glasova je dobila ta ideja da on ide na Ušće. Ovde možete videti kako izgleda to „prirodno“ glasanje, koje je recimo za ovaj drugi predlog, ovde možete videti broj glasova na početku, i onda se dešava to da odjednom preko hiljadu glasova se desi u tako kratkom periodu“, kaže Radomir Lazović iz Inicijative Ne davimo Beograd.

Detalji projekta za sada nisu poznati. Gradski arhitekta Marko Stojčić rekao je da izabrana varijanta premeštanja mosta „podrazumeva nekoliko intervencija, čiju razradu tek možemo da očekujemo“ i dodao da se nada da će za dve nedelje imati konkretnije planove.