MIlinkov: Zloupotrebljava se funkcija medija za promovisanje malog broja ljudi

Vesti 20. dec 201916:55 > 17:45
N1

Smiljana Milinkov, docentkinja Odseka za medijske studije Filozofskog fakulteta u Novom Sadu i članica Nadzornog odbora NDNV-a, ocenila je gostujuću u Danu uživo da su najavljene promene za ravnopravni tretman učesnika na predstojećim izborima samo kozmetičke, dok glavni problem ostaje, a to je zloupotreba funkcije medija za promovisanje jednog malog određenog broja ljudi.

Ne znam šta je lošije po pitanju naših medijskih sloboda, da li da REM ne radi ništa i ćuti,  ili kad uradi nešto – onda unese haos i radi kontra zakonskih odredaba. U Nacrtu pravilnika namenjenim funkcionisanju javnih servisa u predizbornoj kampanji, stoji odredba da javni medijski servis može u informativnim emisijama izvan programa obaveštavati o aktuelnim zbivanjima. To dovodi u pitanje ono što je konstatovano kao problematično, a to je funkcionerska kampanja. Nije problem u predstavljanju, u predizbornim blokovima, problem je u informativnim emisijama gde se u stvari krše pravila i gde se zloupotrebljava aktivnost funkcionera u predizbornoj kampanji“, kaže Milinkov i dodaje da ako ostane ovako stanje, „funkcionerska kampanja će ostati i dalje“.

Ona ocenjuje da je najveći problem zloupotreba medija u svrhu promovisanja stranaka.

POVEZANE VESTI

„Pre neki dan je predsednik Srbije komentarisao da ne može niko  njemu da zabrani da on radi svoj posao. Pa nije stvar u tome da li neko radi svoj posao, stvar j e u tome da ne treba mediji da prate predsednika iz koraka u korak i da izveštavaju o svemu tome. To je najveći problem, što se zloupotrebljava vreme predizborne kampanje, odnosno zloupotrebljava se funkcija medija za promovisanje jednom malog određenog broja ljudi“, ističe Milinkov.

Ona govoreći o kozmetičkim promenama popravljanju uslova za ravnopravni tretman učesnika na predstojećim izborima kaže da se medijima preporučuje da profesionalno rade, što je – opšte mesto.

„Nijedan medij ne bi smeo da funkcioniše, a da ne radi po tom principu. To vidim kao izrugivanje svima nama. Sa druge strane treba imati na umu i preporuku da političke stranke i njihovo prisustvo na medijima se procenjuje na osnovu njihovog značaja. Ko određuje značaj određenih političkih stranaka? To se direktno kosi sa zakonima o javnim servisima gde se navodi da sve stranke koje učestvuju u izborima imaju pravo na jednaku zastupljenost. Naravno da mediji ne smeju da procenjuju kome će dati značaj, i tu je Zakon o javnim servisima veoma jasan. Zbot toga i Pravilnik nije u skladu sa tim zakonom“, ističe ona.

Milinkov ocenjuje da bi i komercijalni mediji trebalo da spadaju pod pomenuti Pravilnik, odnosno da postoje i kod njih jasna pravila prilikom predstavljanja političkih partija u predizbornoj kampanji.

Komentarišući obećanje da će REM dobiti pet novih članova do Nove godine, ona kaže da „kao što se sve populistički ovde radi, tako je i izašla ta informacija da će biti izabrani novi članovi“.

„Procedura je takva kakva jeste i ona zahteva određeno vreme. Sada je već pomereno do 23. da se dostave dopunski materijali.  Možda će se u dogledno vreme izabrati ova tri člana koja nedostaju već tri godine, ali ova druga člana teško. Sa druge strane, kada vidim ko su predloženi članovi, sumnjam da će ta tri člana bilo šta suštinski promeniti“, zaključuje ona.