Gaši: Vučić nema imunitet na Kosovu

Vesti 21. dec 201915:31 > 15:36
N1

Advokat Tom Gaši izjavio je da je bio predstavnik žrtava iz Račka i da je u tom svojstvu poslao tužbu protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića u vezi sa njegovom izjavom koja je bila izneta javno na televiziji, a kojom je podržao Ivana Todosijevića.

Kako je preneo „Kosovo Online“ pozivajući se na prištinske medije, Gaši je naglasio da Vučić ima imunitet samo u Srbiji, dok se, prema njegovim rečima, na Kosovu može suočiti sa pravdom i biti osuđen zbog svoje izjave.

„Tačno je da Vučić ima imunitet, ali on ima imunitet samo u Srbiji, a ne na Kosovu. U trenutku kada je izjavio sve što je izjavio i Ivan Teodosijević, a pošto se posledice tog dela odnose na Kosovo, on nema imunitet i mora da odgovara pred kosovskim organima“, objasnio je Gaši.

Upitan da li će biti podignute optužnice za ostale srpske zvaničnike koji su iznosili iste ocene o Račku, Gaši je naglasio da to nije njegova obaveza.

„Ako poslanici Srpske liste ponove istu stvar, onda Tužilaštvo treba da ih procesuira po službenoj dužnosti, jer su sve činjenice očite. Nije moja građanska dužnost da podnesem krivičnu prijavu protiv bilo kojeg srpskog zvaničnika koji ponovi Todosijevićeve reči“, rekao je on.

Odgovarajući na pitanje da li se Todosijevićev slučaj može koristiti kao presedan za dalje suđenje Vučiću, Gaši je rekao da je to moguće i ocenio da se radi o istim rečima. „Nije potrebna posebna istraga, jer je sve dokumentovano.

„Vrlo je jednostavno, ili je Ivan Todosijević osuđen bez razloga ili bi protiv Vučića trebalo da se podigne optužnica, jer se radi o istom slučaju“, rekao je Gaši.

Kako podseća Kosovo Onlajn, Gaši koji je i predstavnik žrtava Račka, podneo je krivičnu prijavu protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Specijalnom tužilaštvu Kosova, nekoliko dana nakon njegovih izjava o slučaju Račak.