Komlen Nikolić: Pozvala bih Stefanovića i njegovog oca, makar da smirim javnost

Vesti 23. dec 201917:46 > 17:52
N1

Lidija Komlen Nikolić iz Udruženja tužilaca izjavila je za N1 da sa aspekta struke ima osnova da tužilaštvo uputi poziv ministru policije Nebojši Stefanoviću i njegovom ocu Branku Stefanoviću, u vezi sa navodima iznetim u javnost o trgovini oružjem iz valjevske fabrike "Krušik", "ako ništa drugo da smirite javnost".

Komlen Nikolić je u Danu uživo TV N1 rekla da se kao pritisak na pravosuđe ne moraju tumačiti samo izjave državnih funkcionera o aferi „Krušik“, već i to što se tri meseca u javnosti konstantno priča o toj temi.

„Pritisak može da se tumači na različite načine. To je jedna dvosmerna ulica“, istakla je.

Da je, kojim slučajem, postupajući tužilac pozvala bi, kako je rekla, ne samo oca ministra policije Branka Stefanovića, već i mnoge druge.

„Mislim da ima osnova, ako ništa drugo da smirite javnost. Pozivanjem ministra policije i njegovog oca, možete i da skinete sumnju (…) Smatram da nije uloga tužioca samo da nekoga krivično goni, već da možda i skine krivinu odgovornost, da raščisti određenu vrstu osnova sumnje koja postoji“, objasnila je Komlen Nikolić.

Indicije koje su se u javnosti pojavile o ovom slučaju, prema njenom mišljenju, dovoljne su da bi se reagovalo.

„Uloga tužioca je da kaže: ‘Jeste OK, uradili smo svoj posao, pozvali ministra policije, pozvali smo njegovog oca, i pribivali smo dokumentaciju, i utvrdili da nema elemenata krivičnog dela. Hipotetički“, rekla je.

Upitana zašto onda dosad nije bilo reakcije, Komlen Nikolić je rekla da nije na njoj da odgovara na to pitanje, već na republičkoj javnoj tužiteljki i tužiocu za organizovani kriminal.

Podsetimo, radnik „Krušika“ Aleksandar Obradović dostavio je istraživačkim novinarima dokumentaciju iz koje se vidi da firma GIM – koju je u više navrata zastupao otac ministra policije Branko Stefanović – oružje iz valjevske fabrike nabavlja po povlašćenim cenama.

„Svako ko ima informacije treba da prijavi krivično delo“

Komlen Nikolić je u Danu uživo objasnila i svoju izjavu datu ranije u emisiji „360 stepeni“ kako bi oni koji raspolažu određenim informacijama trebalo da ih dostave tužilaštvu.

Kako je rekla, nije sporno da tužilaštvo ima pravo da reaguje na podatke iznete u javnosti, a da li će da reaguje ili neće je procena nadležnog tužioca.

„Ja sam tada (u emisiji ‘360 stepeni’) insistirala na strogom legalizmu, zbog stanja u medijima, da se tužilaštvo ne bi stavljalo kao neka vrsta arbitra, insistirala sam na tome da svako ko ima informacije treba da prijavi krivično delo“, pojasnila je Komlen Nikolić.

Dodala je da to ne znači da tužioci ne treba da budu proaktivni i ne odreaguju na neku temu koja je prisutna u javnosti.

Podsetila je u da Udruženje zužilaca već godinama insistira da se status tužilaštva promeni kako bi dobio odlike nezavisnosti, jer republički javni tužilac trenutno odgovra izvršnoj i zakonodovnoj vlasti, budući da ga Skupština Srbije bira na funkciju na predlog Vlade.

U Beogradu su danas inače predstavljeni rezultati primene Zakona o suzbijanju organizovanog kriminala, terorizma i korupcije, odnosno o radu Posebnih odeljenja za suzbijanje korupcije.

Komlen Nikolić je istakla da je posebnim odeljanjima za suzbijanje korupcije, 1. marta kad su počela sa radom, prosleđeno više od 7.000 predmeta iz tzv. tužilaštava opšte nadležnosti.

„Kad je Zakon počeo da se primenjuje, Posebno odeljenje Višeg tužilaštva u Beogradu imalo je preko 4.600 predmeta, a imate 17 zamenika“, kazala je.

Pritom je i analiza transprentnosti rada posebnih odeljenja, koju je uradio Nemanja Nenadić iz organizacije Transparentnost Srbija, pokazala da na sajtovima tužilaštava ne može da se dobije ni minumum informacija o radu posebnih odeljenja, dok je godišnji izveštaj o radu Republičkog javnog tužilaštva „opsežan dokument iz kojeg jako malo može da se zaključi“.