Sve više građana Srbije zbog nepoverenja u institucije ne bi prijavilo korupciju

Vesti 24. dec 201914:44 > 14:47
Izvor: Shutterstock

Broj građana Srbije koji ne bi prijavili korupciju zbog straha od posledica i nepoverenja u nadležne institucije značajno je porastao u odnosu na prethodnu godinu, pokazuju danas objavljeni rezultati istraživanja "Javno mnjenje i korupcija" koje je sprovela Posmatračka misija CRTA.

Istraživanje je pokazalo da 97,5 odsto ispitanika smatra da je korupcija štetna za društvo, ali i da bi tek nešto više od 69 odsto njih prijavilo korupciju.

U odnosu na istraživanje iz prethodne godine, za 15 odsto je veći broj onih koji smatraju da su i nadležni korumpirani, a 12 odsto je više onih koji se plaše posledica prijavljivanja.

„Primanje novca ili usluga u zamenu za glas na izborima, gradjani Srbije vide kao najneprihvatljiviji vid korupcije. Osuda prema kupovini glasova raste – za 95 odsto ispitanika je takvo ponašanje sada potpuno ili uglavnom neprihvatljivo, u odnosu na 93,6 odsto onih koji su takav stav imali prethodne godine“, saopšteno je iz Posmatračke misije CRTA.

Istraživanje sprovedeno tokom novembra je pokazalo i da gradjani Srbije najmanje osudjuju korupciju u slučajevima kao što je upisivanje deteta u vrtić i čašćenje lekara za uspešno izvedenu intervenciju.