Na pitanje kada i po kom modelu je Nada Topčagić platila dug, Direkcija ćuti

Vesti 24. dec 201918:46 > 18:47
TV Grand

Po informaciju o tome kako je pevačica Nada Topčagić vratila dug za građevinsko zemljište, išli su političari iz Saveza za Srbiju. Oni su Direkciji za građevinsko zemljište lično predali zahtev za informacije od javnog značaja, a tražili su i spisak svih onih kojima je dug oprošten. Zamenik gradonačelnika Goran Vesić za N1 kaže da pevačica nije bila privilegovana.

Po kom modelu je pevačica Nada Topčagić vraćala dug za građevinsko zemljište teško da bi bila nova varnica između vlasti i opozicije, da nije, naizgled nesmotreno, pomenula dva imena. Predsednika države i zamenika gradonačelnika Beograda.

„Dali smo neki plac, moj suprug je dao, nije bitno neki plac, gde se izgradila neka zgrada… I moj suprug mu potpiše menice i toliko smo mu verovali, kao bratu smo verovali. Nije plaćao gradsko zemljište, mi potpisali, a on će kao, kad bude prodavao te stanove, on će da plati to gradsko zemljište, samo je nama stiglo sto hiljada evra. Kakvih sto hiljada evra, sunce ti, da se ubiješ?! Izašla sam iz toga zahvaljujući predsedniku Vučiću, iskreno vam kažem, koji je tada Vesiću rekao, izađi Nadi u susret šta treba“, navela je pevačica Nada Topčagić.

POVEZANE VESTI

OIako je to otvoreno rekla, a zamenik gradonačelnika Goran Vesić tvrdi da Nadi Topčagić nije izašao u susret.

„Ja ne znam kako je ona to rekla, ali ovo je situacija, ovo je tako. Znači nije bio niko povlašćen, znači ona je bila u reprogramu koji je usvojila Skupština. E, sad, da su ovi iz opozicije bili na toj sednici Skupštine grada, kao što ne dolaze, oni bi znali sve to“, kaže Vesić.

Po odgovore su zato došli u Direkciju za građevinsko zemljište.

„Danas smo u Direkciji za građevinsko zemljište podneli zahtev za informaciju od javnog značaja – kako je tačno Nadi Topčagić oprošten dug, koliko je na kraju platila i po kom kriterijumu ona nije uplatila u budžet Beograda, i njen suprug, ono što pripada Beogradu. Ali, mnogo važnije, tražili smo spisak svih onih kojima je dug oprošten“, naveo je Nikola Jovanović iz SzS (Narodna stranka).

Dug nikome nije oprošten, uverava zamenik gradonačelnika Beograda. Krivicu za ovaj problem prebacuje na teren opozicije. Kaže da je do 2012. godine, kada je na vlasti u Beogradu bila Demokratska stranka, dug za građevinsko zemljište bio 12 milijardi dinara. Po dolasku SNS-a na vlast, 2013. praksa je promenjena, kaže, pa su investitori morali da daju bankarsku garanciju. Od tada, tvrdi on, nema ni dinar duga. Ljudima za koje investitor nije platio građevinsko zemljište, ponuđen je reprogram, otpisana kamata i deo duga, dodaje.

„Na taj način je otpisano negde oko tri milijarde dinara i naplaćeno u budžet, mislim, milijardu i 200, 300. To je dobar način da se reši problem i gospođa Topčagić je ušla u taj reprogram i apsolutno je dobila sve što su dobili drugi građani. Nije dobila apsolutno nikakvu drugu privilegiju, ona je platila – koliko znam – svoju obavezu“, tvrdi Vesić.

Opozicija misli da privilegovanih ipak ima.

„Ovakvim opraštanjem dugova, 50 miliona evra je manje u kasi Beograda. Mi se zalažemo da ako se reprogramiraju dugovi, ne postoje grupe onih koji su u SNS-u i obični građani, već da prema jasnim kriterijumima svi u Beogradu imaju ista prava“, kažre Jovanović.

Dok su vlast i opozicija preko slučaja Nade Topčagić našli novi povod za prebacivanje krivice za manjak para u gradskom budžetu, iz Direkcije za N1 ne stiže objašnjenje koliko je pevačica ostala dužna, kako je svoj dug platila i kada.