Mustafa: Nisu propali pregovori, već strategija Samoopredeljenja

Vesti 25. dec 201922:23 > 22:26
N1

Predsednik Demokratskog saveza Kosova (DSK) Isa Mustafa napisao je na Fejsbuku da nisu propali pregovori o stvaranju koalicije između njegove stranke i Samoopredeljenja (PS), već da je propala strategija PS da se za neuspeh okrivi DSK.

„Nego je propala strategija Samoopredeljenja da pred javnošću sebi obezbedi epitet širokogrude i principijelne strane u pregovorima, a da za neuspeh okrivi DSK“, napisao je Mustafa.

On je napsao da je Samoopredeljenje odbacilo sva „pravila o kojima su se dogovorili“.

Mustafa ocenjuje da PS nije pobedio i dobio sve odgovornosti, nego ih je dobio i DSK.

„Zato su naši zahtevi zasnovani i zasnivaju se na uravnoteženoj podeli odgovornosti, shodno rezultatima izbora od 6. oktobra“, smatra on.

Prema njegovom mišljenju, zahtev PS da u zamenu za davanje podrške predsedniku od strane DSK dobije više ministarstava, „nije princip već tendencija da se što više dobije“.

„Mi mislimo da balansirana podela odgovornosti, shodno rezultatima izbora ima ovu formulu: predsednik Skupštine Kosova, predsednik Kosova – kada ta funkcija bude slobodna, treba da pripadnu DSK kao i polovina Vlade, ako PS želi podršku DSK da dobije vođenje i polovinu Vlade“, napisao je on ističući da u suprotnom podela ne bi bila uravnotežena.

Mustafa je na kraju napisao da su on i DSK „spremni za pregovore“.

Lider DSK je za četvrtak prepodne zakazao sednicu Predsedništva stranke na kojoj će, kako se očekuje ponovo na dnevnom redu biti dijalog o koaliciji sa PS.

Lider pokreta Samoopredjeljenje (PS) Albin Kurti potvrdio je ranije večeras da nema dogovora o vladajućoj koaliciji sa Demokratskim savezom Kosova (DSK) i dodao da ne želi nove izbore. On je u video-poruci koju je objavio na „Fesjbuku“ rekao da je njegova stranka napravila pet kompromise, ali da DSK nije bila spremna za to.