Vulin: Dogodine da se napiše ponovo Zakon o vojsci

Vesti 26. dec 201922:10 > 22:17
N1 (arhiva)

Ministar odbrane Aleksandar Vulin ocenio je da je potrebno da se naredne godine Zakon o vojsci "napiše ponovo, od prvog do poslednjeg člana", navodeći da se usvajanjem "važnih, strategijskih dokumenata, konačno stiču svi uslovi da znamo u kom pravcu treba da vodimo vojsku, pa i kako vojska treba da izgleda".

Vulin je tokom skupštinske rasprave o amandmanima na najvažnija strateška dokumenta u oblasti odbrane ocenio i da je potrebno menjati organizaciju Vojske Srbije.

„Kad kažemo neutralnost, to znači da ne moramo da budemo interoperabilni sa bilo kim drugim, nego samo sa samim sobom. Mi smo do sada morali da se prilagođavamo nekakvim drugim procedurama, sada ne moramo. Pravimo procedure za sebe, po sebi. I iz toga treba da proizadje zakon koji će biti pisan od prvog do poslednjeg člana“, naveo je Vulin, a prenelo Ministarstvo odbrane.

Dodao je da je vojsci potrebna Uprava za moral, i da je zato vraćena.

„Kada su rađene te takozvane reforme, nakon 2000. godine, imali smo razne strane konsultante, i jedan od njih, kada je ukinuo Upravu za moral, rekao je da nam to ne treba. Onda su naši oficiri pitali, kako ne treba? Srpska vojska je to uvek imala. Objasnili su – vaš moral promoviše takve vrednosti koje su uvredljive za vaše susede“, naveo je ministar odbrane.

„Srbija će brinuti o Srbima gde god da žive“

Ministar odbrane je u Skupštini Srbije izjavio da će „Srbija brinuti o Srbima gde god oni žive, i o Republici Srpskoj kao integralnom delu Bosne i Hercegovine“ i pitao „zašto je to napad na integritet bilo koje zemlje ili naroda“.

On je dodao da se „nikad neće ponoviti ni Oluja, ni Jasenovac, ni Martovski pogrom“ i da je „politika nebrige o srpskom narodu zauvek prošla“.

„Neka u BIH budu mirni: čuvajući Dejtonski sporazum Srbija čuva i njihov život i njihovu decu“ rekao je Vulin i podsetio da je Srbija, odnosno Savezna Republika Jugoslavija, potpisnica Dejtonskog sporazuma, dodavši da je Srbija „garant njegovog sprovođenja“.

Bošnjačkim predstavnicima u Vladi BIH Vulin je poručio „da ne prete ničim jer ni njima niko ne preti, već da odgovore ko je pokušao u Srebrenici da ubije Aleksanda Vučića“.

Zukorlić Vulinu: Oprezno sa izjavama u odnosu na BiH

Poslanik Skupštine Srbije iz Stranke pravde i pomirenja, Muamer Zukorlić, rekao je da razume potrebu da se Vojska uredi i ojača, ali da „u odnosu na BiH treba biti oprezan u izjavama jer potpisnik Dejtona ne znači garant, nego stranu koja je na neki način učestvovala u svemu što se dešavalo do tog sporazuma“.

On je dodao da treba biti posebno osetljiv na formulacije jer one mogu ne biti shvaćene kako treba, i da je „veoma rizično svako obuhvatanje vojnom strategijom nekog pitanja koje se odnosi na unutrašnje pitanje neke zemlje“.

Ocenio je da će tekst Strategije „u Briselu biti prezentovan kao pretnja prema BiH“.

„Nisam siguran da je pametno da je profesionalno i politički odgovorno istaći velike reči da se ničega ne bojimo, a ukoliko Srbiju guramo u neku vrstu obruča – političkog, ekonomskog i vojnog, to ne može biti državnička politika“, rekao je Zukorlić.

Ministar Vulin je odgovorio da „sluša šta se govori u Sarajevu, ali nikako da čuje čime to Srbija preti“.

Dodao je da bi bio srećan da iz Federacije dodju političari „i u Srbiji kažu da će napraviti školu, vrtić, most ili put“.

Poslanici danas raspravljaju o amandmanima na izmene i dopune Zakona o Vojsci.