Stefanović: Nećemo stati dok ne pronađemo Moniku i vratimo je roditeljima živu

Vesti 27. dec 201912:12 > 14:24
N1/arhiva

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je danas da je prioritet policije da pronađe otetu devojčicu Moniku Karimanović i da su, u tu svrhu, poslate dodatne policijske snage pa je sada na terenu oko 470 ljudi. U potragu je, kako je rekao, uključeno i više od 100 lovaca i ljudi sa dronovima, koji se sami javljaju da pomognu.

Stefanović je novinarima ispred Palate Srbija rekao da su u potrazi za otetom devojčicom angažovani ne samo pripadnici Kriminalističke policije, već i Žandarmerije i Granične policije.

Prema njegovim rečima, prethodne noći područje oko Knjaževca pretraživano je i pomoću termovizijskih kamera.

„Nećemo stati dok ne pronađemo Moniku. Prioritet nam je da je vratimo roditeljima živu i zdravu, a monstruma da stavimo iza rešetaka“, rekao je on.

Manje krivičnih dela u Srbiji

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović je saopštio da je za 11 meseci ove godine učinjeno 73.634 krivična dela, što je manje u odnosu na 2018. godinu kada je bilo 77.724 krivična dela. Stefanović je u Beogradu predstavio rezultat rada svog ministarstva i rekao da je ove godine zaplena narkotika bila rekordna. 

„Zaplenjene su 7,2 tone narkotika u 2019. godini. Prethodne dve godine su u tom pogledu bile bolje nego bilo koje druge godine“, rekao je Stefanović. 

Rekao je i da su procesuirane 24 organizovane kriminalne grupe, a da je zbog narkotika uhapšeno ili zadržano 820 osoba. Srbija je, kako je rekao, učestvovala u devet međunarodnih akcija suzbijanja krijumčarenja droge, tokom kojih je zaplenjeno 1,9 tona kokaina i 140 kilograma marihuane. 

Stefanović je rekao da su u Srbiji uhapšene 92 osobe po poternicama izdatim preko Interpola, dok je u svetu uhapšeno 210 osoba po poternicama Srbije. 

„Kanalima Interpola, Srbija je razmenila 179.661 poruku s drugim državama“, rekao je Stefanović. 

Govoreći o privrednom kriminalu i korupciji, rekao je da su podnete 292 krivične prijave i uhapšeno 811 osoba zbog nanošenja štete budžetu Srbije, fizičkim i pravnim licima u ukupnom iznosu od 2,8 milijarde dinara. Stefanović je rekao da je unutrašnja kontrola njegovog ministarstva podnela 132 krivične prijave protiv službenika policije zbog izvršenja 226 krivičnih dela.

Broj krađa vozila u Srbiji, kako je rekao, opao je za 18 odsto, broj teških krađa za 17 odsto, a razbojništava za 23 odsto.

Stefanović je rekao da je aktivnost Saobraćajne policije doprinela smanjenju broja žrtava saobraćajnih udesa:

„Stradalo je 12 osoba manje u odnosu na 2018. godinu. Važno je da nijedno dete nije stradalo u zoni škola“, rekao je Stefanović.