Mere Vlade za povratnike: Poreske i carinske olakšice i brža nostrifikacija

Vesti 27. dec 201912:32 > 12:36
N1

Prema predlogu zakona koji je usvojila Vlada Srbije i uputila ga Skupštini na usvajanje, rok za nostrifikaciju diploma biće skraćen sa 90 na 60 dana, izjavila je premijerka Srbije Ana Brnabić otvarajući drugu konferenciju "Talenti na okupu 2.0", u organizaciji nacionalne platforme "Srbija stvara" u Beogradu, na kojoj učestvuje više od 450 mladih iz dijaspore.

Ukoliko je u pitanju diploma sa nekog od 500 najbolje rangiranih fakulteta na svetu, rok za nostrifikaciju biće osam dana, naglasila je Brnabić i dodala da se od 1. januara 2020. godine uvodi elektronski zahtev za nostrifikaciju diploma.

Kao jednu od mera za stimulisanje povratka, premijerka je istakla izmenu uredbe o carinskim povlasticama, kojom je predviđeno da povratnici u Srbiju neće plaćati carinu na uvoz lične imovine do iznosa od 20.000 evra, umesto
dosadašnjih 5.000 evra, ukoliko su bili u inostranstvu od dve do deset godina.

Povratnici koji se vraćaju u Srbiju posle više od deset godina boravka u inostranstvu, biće u potpunosti oslobođeni plaćanje carine na uvoz lične imovine.

Brnabić je istakla i kreiranje platforme za komunikaciju sa povratnicima i dijasporom „Tačka povratka“, koja će im davati tehničke informacije, poput načina za dobijanje ličnih dokumenata, ali i informacije o studiranju, uslovima za investiranje, za rad i slično.

Posebno su naglašeni poreski stimulansi za zapošljavanje povratnika, jer zakon koji će početi da se primenjuje od 1. marta 2020. godine predviđa da će poslodavac koji zaposli povratnika koji je bio u inostranstvu duže od dve godine, i da mu platu u visini tri prosečne zarade u Srbiji, u narednih pet godina biti oslobođen plaćanja 70 odsto poreza i doprinosa na tog zaposlenog.

Istu olakšicu će imati i svako ko zaposli povratnika koji je bio na usavršavanju u inostranstvu od 12 meseci i mlađi je od 40 godina, a da mu platu dvostruko veću od prosečne zarade, odnosno oko 1.000 evra.

Brnabić je među merama za stimulisanje povratka pomenula i kreiranje finansijskog vodiča, u saradnji sa Narodnom
bankom Srbije, kao i formiranje Fonda za nauku, koji je već raspisao tri javna poziva za finansiranje projekata, od kojih je jedan namenjen upravo saradnji sa dijasporom.

Ona je najavila da će uskoro u Londonu biti otvorena i prva kreativna ambasada, namenjena upravo za komunikaciju sa predstavnicima dijaspore.

Brnabić je najavila i da se pokreće veliki investicioni projekat „Srbija 2025“, koji bi trebalo da omogući da naša zemlja narednih godina ostvaruje veoma dinamične stope rasta, čak i od šest odsto godišnje, a očekuje da bi ove godine rast BDP-a mogao da bude oko četiri odsto.

Odgovarajući na novinarska pitanja o svojoj političkoj budućnosti posle parlamentarnih izbora, Brnabić je izjavila da je još rano o tome govoriti i da je sada fokusirana na aktuelni mandat, dodavši da će građani na izborima odlučiti kome će poveriti novi mandat.