Inspektor Dejan Jović oslobođen optužbi za trgovinu uticajem

Vesti 27. dec 201916:08 > 16:14
N1

Policijski inspektor Dejan Jović prvostepenom presudom oslobođen optužbi za trgovinu uticajem, a njegov advokat smatra da je time prekinuta hajka na ovog policajca.

Sudija Višeg suda Zoran Ganić, oslobađajuću presudu izrekao je i Bojanu Mijoviću, službeniku Policijske stanice Zvezdara za krivično delo zloupotreba službenog položaja, objavio je portal „Javno.rs“.

Dejan Jović, bivši zamenik načelnika Odeljenja za suzbijanje krvnih i seksualnih delikata u beogradskoj policiji uhapšen je pre godinu dana, a potom i optužen jer je, navodno, uticao na odluku Mijovića koji je postupao u jednom predmetu porodičnog nasilja.

Optužen je da je pozvao telefonom svog kolegu i zamolio ga da S.S, prijavljenom za nasilje, umesto hitne mere, izrekne meru upozorenja. Sudija Ganić je, nakon što su tužilac Predrag Ćetković i advokati optuženih, na današnjem ročištu, izneli svoje završne reči, doneo oslobađajuću presudu uz obrazloženje da je odluku doneo na osnovu materijalnih i pisanih dokaza, i iskaza svedoka, ali i na osnovu iskustva iz životnih situacija.

„Nije neobično i životno je da kolega pozove kolegu za nešto, to svi radimo. Poenta je da ne tražite ništa protivzakonito ili da ne odstupite od nečeg uobičajenog. Vi niste učinili ni jedno od ta dva, a niste imali ni bilo kakvu materijalnu korist i vi niste krivi“, objasnio je sudija Ganić razloge koji su ga rukovodili da donese oslobađajuću presudu za Dejana Jovića.

Sudija je rekao i da je Mijović postupio u skladu sa zakonom kada je umesto hitne mere S.S, prijavljenom za porodično nasilje, izrekao opomenu.

POVEZANE VESTI

„Ja sam proveravao. Vi ste imali više parametara na osnovu kojih ste doneli takvu odluku“, zaključio je Ganić.

Sudija je najavio da će presuda biti napisana i dostavljena stranama u postupku tokom januara, a tužilaštvo ima pravo na žalbu u roku od 15 dana od dana prijema presude.

Dejan Jović uhapšen je 12. decembra 2018. godine zbog sumnji da je počinio dva krivična dela – trgovinu uticajem i zloupotrebu službenog položaja, ali je optužni predlog protiv njega podnet samo za trgovinu uticajem.

U pritvoru je proveo 30 dana. Optužbama je prethodilo šestomesečno praćenje i prisluškivanje Jovića zbog navodnih protivzakonitih kontakata sa kriminalcima.

U tom pravcu izveštavali su i tabloidi bliski vlasti, do kojih su stigli podaci iz dokumentacije o praćenju koja nosi oznaku „stogo poverljivo”.

Pisali su i da je Jović saradnik „škaljarskog“ kriminalnog klana. S druge strane, pojedini izvori iz policije upravo ovakvim napisima tabloida potvrđivali svoje teze da je cilj hapšenja bio udaljavanje Jovića iz policije.

Ti izvori su, naime, tvrdili da je Jović zapravo smetao pojedincima iz vrha policije zbog svog učešća u nekim važnim istragama.