Odbor za kontrolu službi bezbednosti: Stanje u Srbiji stabilno

Vesti 27. dec 201918:13 > 18:20
N1

Odbor za kontrolu službi bezbednosti razmatrao je i usvojio Izveštaj o radu Bezbednosno-informativne agencije i Izveštaj o stanju bezbednosti Srbije, kao i Izveštaj o radu Vojnoobaveštajne agencije i Izveštaj o radu Vojnobezbednosne agencije za period od 1. aprila do 30. septembra 2019. godine.

Na današnjoj sednici je ocenjeno da je stanje bezbednosti u Srbiji stabilno i pored kontinuirane izloženosti naše države različitim bezbednosnim izazovima, rizicima i pretnjama, a posebno su sagledani rizici i pretnje globalnog i regionalnog karaktera.

Službe su se u okviru svojih zakonskih ovlašćenja fokusirale na ključne rizike i pretnje po bezbednost, na aktivnosti stranih obaveštajnih službi, zloupotrebu ilegalnih migracija za terorističke aktivnosti, separatizam, verski, etnički i ideološki ekstremizam i na organizovani kriminal.

Pošto je u prethodnom periodu Odbor uručio plaketu direktoru Bezbednosno-informativne agencije, plakete Odbora za kontrolu službi bezbednosti, za doprinos i jačanje kapaciteta sektora bezbednosti i civilne kontrole službi bezbednosti su uručene brigadnom generalu Zoranu Stojkoviću, direktoru Vojnoobaveštajne agencije, i brigadnom generalu Đuri Jovaniću, direktoru Vojnobezbednosne agencije.