Mihajlović: Nedopustiv način na koji mediji izveštavaju o Moniki Karimanović

Vesti 30. dec 201910:08 > 10:11
TANJUG / SAVA RADOVANOVIC

Predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović apelovala je na predstavnike medija da poštuju pravo na privatnost Monike, devojčice koja je pronađena nakon 10 dana otmice, saopšteno je iz kabineta predsednice tog koordinacionog tela.

Mihajlović je u pisanoj izjavi navela da za nju „najlepša vest koju je čula“ u nedelju jeste da je devojčica pronađena živa, ali je ocenila nedopustivim način na koji mediji izveštavaju o njoj i njenom trenutnom stanju, kako je rekla, „uz objavljivanje fotografija i monstruoznih detalja otmice“.

Pročitajte još:

Mihajlović je ocenila da otkrivanjem detalja o zdravstvenom stanju Moniku mediji izlažu novoj traumi.

„Objavljivanje fotografije tek pronađene devojčice, koja se našla na naslovnim stranama, uz navođenje stravičnih detalja koje je dete preživelo nikome ne pomaže, samo dodatno nanosi novu bol Moniki i njenoj porodici. Svi bi trebalo da budu svesni da se na ovaj način uništava pravo ove devojčice da sutra ima normalan život i bude obično dete, kao i svako drugo“, rekla je Mihajlović i poželela Moniki brz oporavak.

UNS: Srpski telegraf drastično prekršio Kodeks novinara Srbije

Udruženje novinara Srbije osudilo je današnju naslovnicu „Srpskog telegrafa“ kojom je drastično prekršen Kodeks novinara Srbije objavljivanjem osetljivih, ličnih podataka o zdravstvenom stanju dvanaestogodišnje devojčice pronađene posle desetodnevne otmice.

„Objavljivanje ličnih podataka kao što su podaci iz medicinskog kartona, pogotovo dvanaestogodišnjeg deteta, ne može biti pravdano javnim interesom. Upravo suprotno, radi se o grubom nepoštovanju privatnosti i dostojanstva maloletne žrtve“, navodi se u saopštenju UNS-a.

UNS je pozvao urednike i medije da se uzdrže od daljeg iznošenja privatnih fotografija i podataka koji mogu štetiti psiho-fizičkom razvoju i životu devojčice koja je juče konačno pronađena. 

U saopštenju se navodi da mediji imaju „ogroman značaj“ u slučajevima otmica, pogotovo dece, kada se od njih očekuje da objave što više relevantnih podataka, uključujući i fotografije, kako bi pomogli u ranom pronalaženju otetih. 

UNS je pozvao urednike i medije da se uzdrže od daljeg iznošenja privatnih fotografija i podataka koji mogu štetiti psiho-fizičkom razvoju i životu devojčice koja je juče konačno pronađena.

Savet za štampu apeluje: Prestati sa narušavanjem privatnosti i dostojanstva

Savet za štampu apelovao je na sve novinare i urednike štampanih i onlajn medija da prestanu da narušavaju privatnost i dostojanstvo Monike Karimanović i njene porodice.

Neetično ponašanje medija u ovom slučaju, kako je naveo Savet, kulminiralo je objavljivanjem fotografija devojčice u sanitetskom vozilu, kao i iznošenjem detalja o njenom zdravstvenom stanju i povredama.

Prema Kodeksu novinara Srbije novinar je obavezan da poštuje „privatnost, dostojanstvo i intergitet ljudi o kojima izveštava, a posebno da štiti prava i dostojanstvo dece i žrtava zločina“. 

„Novinar mora da bude svestan moći medija i težine mogućih posledica na žrtvu, ali i počinioca, te ne bi smeo da prenese podatke koji spadaju u domen privatnosti žrtve – čak i ukoliko ih dobije od nadležnih državnih organa, u ovom slučaju od lekara i policije“, piše u saopštenju. 

Kako se navodi u saopštenju, identitet devojčice je, nažalost, morao da bude otkriven kada je počela potraga za njom, ali u trenutku kada je pronađena, prestala je potreba za tim i više nema nikakvog opravdanja za izveštavanje o njenoj i privatnosti njene porodice. 

„Zbog toga molimo medije da imaju u vidu budućnost ovog deteta, da pokažu bar malo iskrene empatije za nju i njenu porodicu i da sebi ne dozvole da je zarad tiraža ili klikova dodatno traumatizuju“, naveo je Savet za štampu.

Ministarstvo: Urednici da imaju više mere u objavama

Državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja Aleksandar Gajović apelovao je na urednike, povodom načina izveštavanja o slučaju kidnapovanja devojčice iz okoline Niša, da imaju više mere u svojim objavama i da poštuju činjenicu da se radi o maloletnoj osobi koja ima pravo na zaštitu i privatnost. 

„Nije nam namera, niti želja da utičemo na uređivačku politiku medija, koncept i sadržaj, ali bih zamolio urednike i novinare da imaju u vidu težinu svega što se prethodnih dana desilo Moniki (Karimanović) i njenim roditeljima, to jest da imaju u vidu eventualne posledice koje način izveštavanja kao što je današnji može imati na emotivni, socijalni i intelektualni razvoj ove devojčice, koja je tek zakoračila u život“, naveo je Gajović. 

On je, u pisanoj izjavi, izrazio uverenje da će nadležne institucije da privedu pravdi počinioca tog zločina.

Direktor Kliničkog centra u Nišu Zoran Radovanović je izjavio da je dvanaestogodišnja devojčica u stabilnom stanju posle saniranja lakših telesnih povreda.

Podsetimo, Monika Karimanović je pronađena u nedelju u ataru sela Pasjača i prebačena u Klinički centar u Nišu, dok je njen otmičar Ninoslav Jovanović i dalje u bekstvu.

Direktor policije Vladimir Rebić izjavio je da je ubeđen da će Jovanović ubrzo biti pronađen, navodeći da je okružen teren za koji se veruje da se na njemu krije.