Nota na notu – zatezanje odnosa Beograda i Podgorice zbog spornog zakona

Vesti 03. jan 202017:34 > 19:06
Vlada Crne Gore

Zakon o slobodi veroispovesti koji je nedavno usvojen u Crnoj Gori i dalje izaziva tenzije u toj zemlji, ali i novo zatezanje odnosa između Beograda i Podgorice. Zbog pokušaja navijača Crvene Zvezde da u četvrtak uveče zapale crnogorsku zastavu na ambasadi te zemlje u Beogradu, oštro je reagovala zvanična Podgorica, a oba ministarstva spoljnih poslova pokušala su danas da diplomatskim predstavnicima u svojim zemljama uruče protestne note.

Navijači zvezde nisu uspeli vatrometom da zapale zastavu Crne Gore, ali jesu odnose između Beograda i Podgorice. Na njihovo okupljanje ispred ambasade u centru Beogradu reagovao je na Tviteru predsednik Vlade Crne Gore Duško Marković.

„Sinoć u Beogradu još jedan necivilizacijski atak na Ambasadu Crne Gore i crnogorsku zastavu. Zaprepašćujući je odnos vlasti Srbije. Crna Gora je još jednom pred izazovom odbrane nezavisnosti i slobode. Sačuvaćemo našu Crnu Goru uprkos mržnji kojom je zasuta od istih aktera unutar i van njenih granica“, napisao je.

Reagujući na ovu poruku Markovića, predsednik Srbije Aleksandar Vučić gostujući na Pinku rekao je da nije istina da je ambasada Crne Gore bila ugrožena.

„To sa zastavom svakako nije nešto za pohvalu i nije nešto čime možemo da se dičimo. Ali ja vas pitam kako to nije bila zaštićena ambasada? Crnogorski premijer govori notorne neistine. Ne morate da štitite nezavisnost od bilo koga drugog, niko vam ne ugrožava nezavisnost, samo nemojte da uzimate srpske svetinje“, kazao je Vučić.

POVEZANE VESTI

U međuvremenu, reagovalo je i crnogorsko Ministarstvo spoljnih poslova koje je najoštrije osudilo incident ispred ambasade i pozvalo na razgovor ambasadora Srbije u Podgorici.

„Nasrtaj na ambasadu i državne simbole susedne i prijateljske zemlje i članice NATO, a u stvari neometani nacionalistički pir, apsolutno je neprihvatljiv. Iako je atak na ambasadu bio najavljen još pre dva dana i trajao više od sat vremena, nerazumljivo je da organi bezbednosti Republike Srbije nisu učinili gotovo ništa da onemoguće pirotehničke orgije i napad na državne simbole Crne Gore“, saopšteno je iz crnogorskog ministarstva.

Ambasador Srbije u Crnoj Gori odbio je da primi protestnu notu Podgorice. Istovremeno, srpsko ministarstvo odgovorilo je pozivajući na razgovor otpravnika poslova ambasade Crne Gore u Beogradu, koji je takođe odbio da primi protestnu notu Srbije.

Ranije danas, Ministarstvo je osudilo pokušaj paljenja zastave i istaklo da takav čin ide na ruku neprijateljima srpskog naroda i narušava ugled Srbije.

„Apsolutno ne prihvatamo bilo kakve optužbe koje dolaze kroz izjave najviših državnih funkcionera a i kroz organizovanje različitih peticija od strane onih koji su uvek potpisivali peticije protiv srpskog naroda, gde se odgovornost za krizu u Crnoj Gori prebacije na zvanični Beograd, na Srbiju. Takođe, mi još jednom izražavamo svoje protivljenje donošenju Zakona o verskim slobodama jer je on uperen protiv prava i sloboda srpskog naroda i Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori“, saopšteno je.

Povodom sinoćnih događaja oglasila se i američka ambasadorka u Podgorici koja je na svom Tviter nalogu napisala da je šokirana prizorom oskrnavljene zastave Crne Gore na zgradi ambasade te zemlje u Beogradu.

Ona je navela da je napad na diplomatsku misiju apsolutno neprihvatljiv i da se razlike u mišljenjima moraju rešavati kroz dijalog, ne nasiljem ni vandalizmom.

Na zgradi ambasade Crne Gore u Beogradu umesto one koja je gađana vatrometom danas je postavljena nova zastava.