Ninoslav Jovanović je zapravo imao pet meseci prednosti u odnosu na policiju

Vesti 06. jan 202016:53 > 19:18
MUP Srbije

Vest o hapšenju otmičara Ninoslava Jovanovića iz niškog sela Malča odjeknula je kao veliki uspeh policije. Potraga je potrajala skoro 17 dana zato što je otmičar, zapravo, imao prednost od pet meseci, koliko je njegov nestanak bio i prijavljen, dok su ga nadležni, prema priznanju direktora policije Vladimira Rebića, sve to vreme tražili "kao i svakog drugog punoletnog građanina".

Poslednju noć kao begunac, Ninoslav Jovanović proveo je u seniku, tik uz kuću na magistralnom putu, u domaćinstvu Cekića u svom selu.

„Ušao je, ja nisam video. I prespavao je ovde“, priča Petar Cekić, 71-godišnji stanovnik Malče.

Opisuju Cekići za N1 kako je izgledao susret sa komšijom koga poznaju, a koji im je taj senik u poslednjoj pauzi između boravka u zatvoru i uredio.

„Ja sam brisala svetlarnik pa je metla ostala tu i on ga jurnuo metlom. Rekoh mu: „Pero, to je Ninko“, priča Svetlana Cekić.

N1: I Vi ste ga jurili?

POVEZANE VESTI

„I ja sam trčala nadole, ali nisam mogla da stignem. Išla sam za njima, Ninko, pa Pera, pa ja. Posle sam pala i ubila ruku“, pri;a Svetlana Cekić.

Prekinuli su ga, najverovatnije, u nameri da pokupi hranu.

„Video sam ga kako se sagnuo i ide prema podrumu. Slučajno sam pogledao (kroz prozor) i vidim njega. Odjedared skočim iz kreveta i krenem prema njemu, a on kada me je video – izašao je na kapiju“, navodi Petar Cekić.

N1: Vi ste izašli iz sobe kada ste ga videli, prepoznali ste ga?

„Da, da, prepoznao sam ga i odmah sam izašao i pojurio do kapije. Kad pogledam – nema ga nigde“, dodaje Cekić.

A nigde blizu, po svemu sudeći, ni policije, iako je akcija potrage svih prethodnih dana bila koncentrisana upravo u rodnom selu odbeglog silovatelja i otmičara.

„Policija je došla za oko 20 minuta – pola sata“, naveo je Cekić.

N1: Tek toliko?

„Da. Nije bila tu policija, nego kad sam ja javio, tada su krenuli prema meni“, dodao je.

Uhapšen je oko dva sata kasnije na seoskom groblju.

Sudeći po pronađenim tragovima, Jovanović se kretao na poznatom terenu, po podacima policije – velikom čak 180 kvadratnih kilometara. Ulazio je na imanja koja su mu često bila poznata. Tako je bilo i u selu Orešac u blizini Knjaževca, gde je sa poslednjom žrtvom i noćio.

Slična situacija bila je i 29. decembra u Pasjači, kada je Monika spasena iz kuće uz sam put u centru ovog sela, prvog od Malče. I to mesto je dobro poznavao, jer mu je majka rodom odatle. Tada je policiji za dlaku pobegao, a priča oko dolaska na lice mesta – slična. 

„Patrola je došla za dva do tri minuta do tog mesta, ne znam koliko im je tačno trebalo, ali su bili blizu“, navodi Vladimir Rebić, direktor policije. Dok meštanin koji je ih je pronašao to vreme procenjuje na više od deset minuta.

Ključno je, međutim, to što je otmičar Jovanović bio u prednosti pet meseci, jer je njegov nestanak otac prijavio još početkom avgusta.

Direktor policije Vladimir Rebić sada pojašnjava da ga je MUP od onda tražio, ali se za njim, iako je poznato da je tri puta bio u zatvoru zbog silovanja, otmice i uznemiravanja žena, tragalo „kao za svakim punoletim licem“.

Opsežna potraga je, dodao je za RTS, nastala nakon što se Ninoslav doveo u vezu sa otmicom Monike Karimanović.

Direktor policije je rekao da prilikom hapšenja Jovanović nije bio agresivan, kao i to da nema podataka da mu je neko pomagao.