Jovanović: Svesno uništavaju Ikarbus, slagali za 100 zglobnih autobusa

Vesti 09. jan 202010:15 > 17:21
FoNet/Aleksandar Levajković

Šef Odborničke grupe Saveza za Srbiju u Skupštini Beograda Nikola Jovanović izjavio je danas da ta poslanička grupa osudjuje "sistematsko uništavanje" domaćeg preduzeća "Ikarbus" i podržava radnike da se momentalno stvore uslovi za nastavak proizvodnje autobusa u toj fabrici.

„Apsolutno je neprihvatljivo da Grad Beograd nije kupio nijedan autobus od ‘Ikarbusa’ od izbora aktuelne gradske vlasti u martu 2018. godine, a samo 90 od 2013. godine. Poređenja radi, prethodna vlast je za četiri godine, do 2013. godine, od ‘Ikarbusa’ kupila 157 autobusa“, naveo je Jovanović.

POVEZANE VESTI

Jovanović je podsetio da je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić prošle godine javno obećao kupovinu 100 zglobnih autobusa od „Ikarbusa“ do kraja 2019. godine, što se, kako je naveo, nije desilo.

„Ekser u kovčeg ‘Ikarbusa’ bio je namešteni tender iz aprila prošle godine na kojem to preduzeće nije moglo da učestvuje zbog neverovatnog uslova da je ponuđač morao da proda 4.000 autobusa u prethodne tri godine. Rezultat je unapred dogovorena kupovina 244 turska i kineska autobusa – veće jedinične cene od ‘Ikarbusovih’, a sa problemima ‘iberturaže’ i motorima manje radne zapremine“, naveo je Jovanović.

Upozorio gradsku vlast koja, kako je ocenio, nastoji da obezvredi „Ikarbus“ i pretvori ga u remotni centar za strane autobuse, da to ne čini.

SNS: Dugoročno ćemo rešiti problem Ikarbusa

Zamenik šefa odborničke grupe Srpske napredne stranke u Skupštini grada Beograda Radoslav Marjanović saopštio je da će SNS sa republičkom vlašću dugoročno rešiti problem Ikarbusa.

Marjanović je, reagujući na izjavu Jovanovića, kazao da su u 2019. godini nabavljena 244 nova autobusa kojima se unapređuje javni prevoz u Beogradu.

On je ocenio licemernim što je „Jovanovićev šef“, jedan od lidera Saveza za Srbiju Dragan Đilas umesto Ikarbusovih autobusa „usred ekonomske krize kupovao duplo skuplje Solarisove autobuse i time direktno doprineo potpunom urušavanju Ikarbusa“.

Jovanović je ranije danas kazao da je neprihvatljivo da grad Beograd nije kupio nijedan autobus od „Ikarbusa“ od izbora aktuelne gradske vlasti u martu 2018. godine dok je prethodna vlast je za četiri godine, do 2013. godine, od „Ikarbusa“ kupila 157 autobusa.

On je podsetio da je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić prošle godine javno obećao kupovinu 100 zglobnih autobusa od „Ikarbusa“ do kraja 2019. godine, što se, kako je naveo, nije desilo.