Ostvareno obećanje Vučića – taksistima subvencije, oni kažu da zaslužuju i više

Vesti 09. jan 202018:20 > 18:38
N1

Taksi-vozni park u Srbiji bi, bar prema najnovijoj uredbi Vlade, trebalo da bude u potpunosti obnovljen, jer će taksistima iz državnog budžeta biti odobrene subvencije od osam hiljada evra za kupovinu novih vozila. To je bio deo obećanja koje je predsednik Srbije dao taksistima, kako bi prekinuli štrajk u oktobru prošle godine. Iako taksisti kažu da su zaslužili i više, "poklon" države neće moći da je iskoriste oni koji duguju za porez.

Punih dvanaest dana ulice Beograda bile su blokirane – kolone taksi vozila protezale su se glavnim saobraćajnicama prestonice, a sve zato što su taksisti bili nezadovoljni što Vlada, kako su tada govorili, ne poštuje Zakon o prevozu putnika.

Na njihovo nezadovoljstvo tačku je stavio niko drugi do predsednik države lično. Aleksandar Vučić, uz uveravanja da niko više neće kršiti zakon, što je bio glavni razlog protesta, taksistima je dao i obećanje da će iz državnog budžeta dobiti subvencije za kupovinu novih taksi vozila. 

POVEZANE VESTI:

Rečeno – učinjeno. Vlada Srbije usvojila je Uredbu kojom se predviđa da taksisti dobiju 8.000 evra za nova kola. Pravo na novac iz državne kase imaće oni koji rade godinu dana kao taksisti, a subvencija se odobrava za nova kola koja zadovoljavaju najmanje euro 6 standard u pogledu emisije izduvnih gasova.

Taksisti zadovoljni. Tvrde: građani će imati najviše koristi, jer će taksi-vozni park biti obnovljen, manje će doprinositi zagađenju, ali će kola biti i unificirana – uredba Vlade zahteva da sva taksi vozila budu bela. Na kritike koje stižu iz dela javnosti povodom odluke Vlade, taksisti odgovaraju da su zaslužili i više.

„To je u ovom trenutku poklon, pod znacima navoda, države prema taksistima, sve to iz nekog saznanja i shvatanja države – i na tome smo zahvalni državi – da su taksisti u jako nepovoljnom položaju radili, da su radili u poslovnom mulju. I za ovih 20 godina budite sigurni da ne samo da zaslužujemo 8.000 evra subvencija, nego možda i 28.000, jer toliko je nelegalnih prevoznika bilo u državi, da je ovo uslovno rečeno i malo u odnosu na to šta smo pretrpeli“, smatra Boško Vukojević iz Privredne taksi komore.

Ipak, jedan od uslova je da taksisti ne duguju porez državi, a statistika pokazuje da je svaki osmi beogradski taksista krajem 2019. dugovao više od pola miliona dinara. Stoga je pitanje koliko će njih moći da iskoristi novu meru?

„Mislim da se kasni sa razmišljanjem o položaju taksista, jer taksistima je vozilo sredstvo za rad. Svi drugi koji nabavljaju sredstvo za rad, mašine, mehaničari na primer – on dobija popust, ne plaća porez na sredstvo za rad. Sa druge strane, ne mogu da prihvatim činjenicu da taksisti ne plaćaju porez. Jer, kada sam čuo da se priča o dve ili tri milijarde neplaćenog poreza, onda sam shvatio da mnogi od njih ne shvataju ozbiljno svoj posao pa je nepravedan odnos države prema njima bio logičan“, navodi profesor Saobraćajnog fakulteta Milan Vujanić.

A prema očekivanjima koja stižu iz redova taksista, oko dvanaest hiljada ljudi će moći da iskoristi ponudu države. Što znači da će – ukoliko se takva očekivanja ispune – od novca svih građana Srbije, taksistima biti isplaćeno oko 96 miliona evra.