Potvrđena oslobađajuća presuda bivšem ministru Bubalu

Vesti 10. jan 202008:37 > 08:42
N1

Specijalni sud u Beogradu potvrdio je oslobađajuću presudu bivšem ministru privrede i privatizacije Srbije Predragu Bubalu i ostalim optuženima za zloupotrebe prilikom prodaje Luke Beograd. Tužilaštvo za organizovani kriminal je saopštilo da će se žaliti posle dobijanja pisanig otpravka i analize datih razloga u presudi suda. U slučaju žalbe predmet će ponovo razmatrati Apelacioni sud, koji će i doneti konačnu presudu o ovom slučaju.

Reč je o ponovljenom suđenju Bubalu i ostalima optuženim za zloupotrebe prilikom prodaje paketa državnih akcija u Luci Beograd preduzeću „Vorldfin“ iz Luksembruga 2005. godine. Apelacioni sud u Beogradu je u aprilu 2019. godine ukinuo prvu presudu kojom su Bubalo i ostali oslobođeni optužbe.

Tužilaštvo za organizovani kriminal je saopštilo da je posebno odeljenje Višeg suda u Beogradu postupilo suprotno stavu izraženom u odluci Alepacionog suda, kojim je ukinuta prvostepena oslobađajuća presuda.

Dodaje se da su Apelacioni sud i Tužilaštvo bili stava da je u konkretnom slučaju bilo mesta primeni Zakona o privatizaciji, dok je sud smatrao suprotno. Tužilaštvo tvrdi da sud nije dao jasne razloge za takvu svoju oduku.

Identična je stvar i u slučaju primene pojma „fer vrednosti“, za koju je sud našao da nije bila u primeni u vreme izvršenja krivičnog dela, iako je u službenom listu SRJ pre izvršenja ovog krivičnog dela objavljena i time u naše zakonodavstvo uvedena primena ovog pojma.

Apelacioni sud je ukinuo prvu oslobađajuću presudu, jer je, kako je tada saopštio, usvojio žalbu tužioca za organizovani kriminal i naveo da mu je „nejasan i neprihvatljiv“ zaključak prvostepenog suda da nema krivične odgovornosti odgovornih lica Agencije za privatizaciju i Akcijskog fonda u slučaju Luke Beograd, pa da nema ni odgovornosti Bubala.

Kako piše u optužnici, Bubalo i drugi optuženi omogućili su da kompanija „Worldfin S.A.“ iz Luksemburga 2005. godine kupi državni paket akcija preduzeća Luka Beograd po ceni znatno nižoj od tržišne. U to vreme krajnji vlasnici ove luksemburške firme bili su biznismeni Milan Beko i Miroslav Mišković, piše u optužnici.

Akcije Luke Beograd prodate su po ceni od 800 dinara, dok je realna vrednost akcije iznosila 1.450 dinara. Navodi se da su optuženi tako pribavili korist kompaniji „Worldfin S.A.“ od 14 miliona evra za koliko je oštećen budžet Republike Srbije.

Privatizacija Luke Beograd jedna je od 24 sporne privatizacije. Bivšem ministru Bubalu sudilo se jer kao resorni ministar nije učinio ništa da spreči da se akcije prodaju, iako je znao da je cena daleko ispod tržišne. On, kako piše u optužnici, nije naložio kontrolu rada Agencije za privatizaciju i Akcijskog fonda, niti je upozorio na uočene nepravilnosti.

Bubalo je bio ministar u Vladi Vojislava Koštunice, a uhapšen je u junu 2013. Suđenje je počelo sredinom naredne godine, a on je negirao sve optužbe.

Pored Bubala, zbog krivičnog dela zloupotreba službenog položaja sudilo se i izvršnim direktorima Agencije za privatizaciju Miodragu Đorđeviću i Goranu Mrđi, direktoru Centra za tržžište kapitala Alekseju Misailoviću, direktoru Akcijskog fonda Aleksandru Gračancu i direktorki Sektora za analizu, pripremu i organizaciju prodaje u Akcijskom fondu Jasmini Dragutinović.

Sudilo se i bivšoj direktorki Privrednog društva „Luka Beograd“ AD Miroslavi Drobac i bivšem finansijskom direktoru tog privrednog društva Dušanu Kosovcu.