Slobodan Milenković poligrafski testiran – utvrđeno da govori istinu

Vesti 10. jan 202008:56 > 09:00
Shutterstock/ilustracija

Kako N1 saznaje iz više izvora, načelnika Odeljenja za narkotike beogradske policije Slobodana Milenkovića poligrafski je ispitao Sektor unutrašnje kontrole Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije 3. januara.

Milenkovićevo ime u javnosti je počelo da se pojavljuje, krajem novembra 2019. pošto se saznalo da je upravo on uhapsio vlasnika kompanije „Jovanjica“ Predraga Koluviju, na čijem je poljoprivrednom dobru policija zaplenila gotovo 650 kilograma marihuane spremne za prodaju i još skoro četiri tone te opojne droge u sirovom stanju.

Prema saznanjima N1, Milenković je poligrafski testiran zbog drugog slučaja, a ne zbog hapšenja Koluvije.

Međutim, izvori N1 posebno ukazuju na to da Slobodan Milenković ide na poligraf dok je istraga oko „Jovanjice“ u žiži javnosti i da bi to moglo da se shvati kao neki vid pritiska na inspektora koji je otkrio jednu od najvećih plantaža marihuane u Evropi.

Kako saznajemo, Slobodan Milenković je prošao poligrafsko testiranje, odnosno detektor laži je pokazao da govori istinu.

PROČITAJTE JOŠ:

Inače, veče pre nego što je Milenković poligrafski ispitan, tabloid Srpski telegraf, na svom portal Republika.rs objavio je da su „pojedini ljudi iz samog MUP pokušavali predsedniku Aleksandru Vučiću i njegovom bratu Andreju da napakuju umešanost u aferu ‘Jovanjica'“.

Taj tabloid je tada napisao i da je prema rečima njihovog, neimenovanog, izvora 29. decembra 2019. u pucnjavi na Vračaru ranjen Samir Tutić (40), višestruko osuđivani narko-diler iz Novog Pazara i da je tokom uviđaja i kasnije napravljen niz propusta koji se nikako ne mogu pripisati slučaju.

Citirajući neimenovani izvor Srpski Telegraf tada navodi: „Ne treba ni u koga unapred upirati prstom, ali svakako bi trebalo ispitati ulogu Slobodana Milenkovića, načelnika u Upravi za narkotike beogradske policije, jer se njegovo ime pojavljuje u oba pomenuta slučaja (reč je o sinu Sente Milenkovića, pokojnog telohranitelja Slobodana Miloševića, zbog čega ga i zovu Mali Senta, prim. aut.).“

Istog dana, kada je Milenković poligrafski ispitan, 3. januara, predsednik Vučić je za TV Pink rekao da su on i njegov brat spremni da idu i na poligraf da bi dokazali, da nisu bili u kontaktu sa vlasnikom poljoprivrednog dobra „Jovanjica“ jer je njemu, kako je Vučić naveo, veoma važno da pokaže kako funkcionišu „fabrike laži“.

U novogodišnjem izdanju lista Blic predsednik Vučić rekao da su pojedinci iz MUP, BIA i vojnih struktura činili „prsten zaštite“ oko Predraga Koluvije.

Podsetimo, u četvrtak se na društvenim mrežama pojavila informacija da je Slobodan Milenković uhapšen. Međutim, MUP je tu vest ubrzo demantovao.

Izvori N1 potvrdili su da Milenković nije bio privođen, već su, kako kažu, ispitivanje izveli inspektori Sektora unutrašnje kontrole. Izvori N1 dodaju i da tom prilikom Milenković nije bio zadržavan i da je svojevoljno pristao na poligrafsko testiranje.

Predrag Koluvija uhapšen je 14. novembra 2019. sa još devetoricom saradnika i osumnjičen je da je organizator kriminalne grupe koja je neovlašćeno proizvodila i stavljala u promet opojnu drogue.

Opozicioni narodni poslanik i potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić nekoliko puta je postavljao pitanje da li je vlasnik „Jovanjice“, na kojoj je otkrivena plantaža marihuane, tokom privođenja, telefonom zvao Vučićevog brata Andreja i da li je Koluvija povezan sa vrhom Srpske napredne stranke.

Potpredsednik Srpske napredne stranke Miloš Vučević podneo je, 9. decembra 2019. krivične prijave protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića i njegovog brata Andreja Vučića zbog slučaja Jovanjica. I to pošto je predsednik Vučić najavio da će krivične prijave biti podnete na njegov zahtev, te da zahteva hitno veštačenje Koluvijinog telefona.

U međuvremenu novo veštačenje mobilnog telefona Predraga Koluvije odloženo je za 17. januar zbog nemogućnosti njegovog branioca da prisustvuje, što je obavezno po zakonskim procedurama, rekao je za Večernje novosti načelnik Uprave kriminalističke policije Dejan Kovačević.

Policija je poslednjeg dana 2019. godine dobila nalog Tužilaštva za organizovani kriminal za novo veštačenje Koluvijinog telefona, ovoga puta u sklopu provera krivične prijave koju je potpredsednik Srpske napredne stranke Miloš Vučićević podneo protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića i njegovog brata Andreja.