Bubalu potvrđena oslobađajuća presuda, očekuje se žalba Tužilaštva

Vesti 10. jan 202019:01 > 19:32
Izvor: N1

Specijalni sud u Beogradu potvrdio je oslobađajuću presudu bivšem ministru privrede i privatizacije Predragu Bubalu i ostalim optuženima za zloupotrebe prilikom prodaje Luke Beograd. Žalba Tužilaštva se očekuje, kao i još jedno suđenje pred Apelacionim sudom. Inače, privatizacija Luke Beograd jedna je od 24 privatizacije čije je preispitivanje svojevremeno tražila Evropska unija.

Bivši ministar za resor privrede oslobođen je, pošto u njegovom slučaju nije mogao mogao da se primenjuje Zakon o privatizaciji, budući da ni Luka Beograd nije bila predmet privatizacije. Ona je privatizovana po Zakonu o svojinskoj transformaciji iz 1996. godine. To je jedan od razloga koje je u obrazloženju presude sud naveo, rekao je novinarima branilac Predraga Bubala.

Osim toga i druge pravne činjenice kojima se služilo Tužilaštvo nisu mogli da dokažu, dodao je advokat Vladimir Gajić, pa je za njega oslobađajuća presuda bila i jedina moguća.

POVEZANE VESTI:

„Pogotovo je sve vreme pozicija Predraga Bubala bila takva da on nije ni mogao, ja mislim, da bude optužen u ovom predmetu, ali očigledno je trebalo nekome još 2012. da neki da kažem „kapitalac“ bude uhapšen kako bi se pokazalo da Srbija radi nešto u borbi protiv korupcije pa je onda u tom momentu Bubalo bio laka meta i to je razlog što je on bio u ovom postupku“, rekao je advokat predraga Bubala Vladimir Gajić.

Presuda za Bubala i ostale, inače, je druga prvostepena presuda. U prvoj presudi u tom postupku, koju je u aprilu prošle godine ukinuo Apelacioni sud, Bubalo i ostali takođe su bili oslobođeni optužbi. Nakon prve presude 2017. godine gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i visoki funkcioner Srpske napredne stranke, javno je pitao sudije „kome oni služe, narodu ili dokazanim lopovima“.

Takođe, pozivao je javnost da „ne ćuti više na sramne oslobađajuće presude najvećim kriminalcima, koji su ojadili državu i građane“.

„Po mom dubokom uverenju ni prethodna prvostepena presuda ne bi bila ukinuta da tu prvostepenu presudu nije pratilo nezapamćeno vređanje suda i veća od gospodina Vučevića. Ja sam njemu javno ponudio na bilo kojoj televiziji duel, da on iznese kojim dokazima raspolaže, kada tvrdi da je veće uzelo pare da oslobodi kriminalce i da dokaže građanima na osnovu čega to tvrdi. On na to nije pristao“, rekao je advokat bivšeg direktora Akcionog fonda Aleksandra Gračanca i Jasmine Dragutinović Božo Prelević.

Prelević, koji je u ovom slučaju branio bivšeg direktora Akcionog fonda Aleksandra Gračanca i Jasminu Dragutinović tada takođe angažovanu u Fondu, dodaje da je optužnica bila deo političkog pritiska. A ta optužnica teretila je Bubala, Gračanca, Dragutinovićevu, kao i još troje ljudi da su kompaniji Worldfin iz Luksemburga 2005. godine omogućili da kupi državni paket akcija preduzeća Luka Beograd po ceni znatno nižoj od tržišne.

Krajnji vlasnici firme Worldfin tada su bili biznismeni Milan Beko i Miroslav Mišković, navodi se u optužnici. Suđenju je prisustvovao i sam Beko, ali ni on ni Bubalo nisu davali izjave posle suđenja. Suđenje za ovaj slučaj počelo je pre šest godina.