Tužilaštvo odbacilo krivičnu prijavu protiv Marića zbog vređanja Sinanija

Vesti 10. jan 202022:22 > 22:28
N1

U šturom odgovoru, bez obrazloženja, tužilac Nenad Stefanović odbacio je krivičnu prijavu protiv urednika TV Hepi Milomira Marića zbog vređanja profesora Danijela Sinanija, piše Cenzolovka.

Više javno tužilaštvo odbacilo je krivičnu prijavu koju je protiv glavnog urednika Televizije Hepi Milomira Marića podnelo nekoliko novinarskih udruženja i organizacija zbog izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti dok je u programu govorio o profesoru Danijelu Sinaniju, navodi Cenzolovka.

U šturom dopisu tužilaštva, piše Cenzolovka, navodi se samo da je krivična prijava odbijena, bez ikakvog šireg obrazloženja zašto je doneta takva odluka.

U trenucima kada čitava javnost – od građana, preko novinarskih udruženja, do Ministarstva kulture – unisono osuđuje naslovne strane tabloida koji su objavili navodno svedočenje osumnjičenog za silovanje i otmicu, tužilaštvo jednim dopisom pokazuje da za netrpeljivost u etru ipak nema sankcija, navodi Cenzolovka.

Krajem septembra prošle godine Milomir Marić je u jutarnjem programu Televizije Hepi vređao profesora Filozofskog fakulteta u Beogradu Danijela Sinanija. Sinani je u to vreme sa rektorkom Beogradskog univerziteta Ivankom Popović učestvovao u pregovorima sa studentima koji su blokirali zgradu Rektorata, a Marić je, govoreći o postupku u vezi sa doktoratom ministra finansija Siniše Malog, rekao da će o njemu odlučivati Hašim Tači i Ramuš Haradinaj, dodajući da je „jedan njihov predstavnik član te komisije“.

„Pojavio se jedan, malo sumnjivo prezime, podseća na Sinana Hasanija, da mu nešto nije… E sad, on u Beogradu govori da je Siniša Mali nestručnjak, a čovek napravio Beograd na vodi…“, rekao je Marić i dodao da mu nije bitno da li je neko Albanac, podseća Cenzolovka.

Zbog ovakvog javnog nastupa reagovali su Slavko Ćuruvija fondacija, Nezavisno udruženje novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine i Asocijacija onlajn medija, koji su VJT-u uputili krivičnu prijavu protiv Marićа zbog, kako su naveli, izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti, kao i zbog krivičnog dela povrede ugleda zbog rasne, verske, nacionalne ili druge pripadnosti.

U odgovoru zamenika javnog tužioca Nenada Stefanovića, koji je u četvrtak dostavljen podnosiocima prijave, navodi se samo da po njihovoj prijavi „ne postoje osnovi sumnje da je učinjeno predmetno, niti bilo koje drugo krivično delo po službenoj dužnosti“, a koje je u nadležnosti VJT-a.

Podnosioci su kao odgovor dobili samo jedan papir na kojem stoji da je njihova prijava odbijena, a da će prijava za povredu ugleda biti dostavljena Osnovnom javnom tužilaštvu, u čijoj je to nadležnosti.

Nema obrazloženja, nema pouke o pravnom leku, samo odbijanje i potpis Nenada Stefanovića, ujedno i predsednika Udruženja sudija i tužilaca Srbije, piše Cenzolovka.