Poverenica pozdravlja odluku Ministarstva o razmatranju zabrane rada nedeljom

Vesti 11. jan 202019:54 > 19:59
Izvor: Shutterstock

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković pozdravlja odluku Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija da formira radnu grupu, koja će razmotriti sve aspekte eventualne zabrane rada nedeljom u trgovinskim objektima.

Janković kaže da je „dobro što je reagovanje na našu inicijativu bilo izuzetno brzo“, podsećajući da je inicijativu za dopunu Zakona o trgovini uputila sredinom decembra prošle godine.

POVEZANE VESTI

U inicijativi se, pored ostalog, navodi da bi se kroz precizno definisanje izuzetaka, moglo propisati pravilo da trgovine ne rade nedeljom.

Nedelja se u tradicionalnoj kulturi u Srbiji shvata kao neradni dan, dan odmora koji je namenjen jačanju porodičnih i prijateljskih veza, navodi se.

Uvođenje nedelje kao radnog dana i u oblastima koje nisu od egzistencijalnog značaja posledica su ubrzanog načina života i promena koje su se desile u poslednjoj dekadi 20. veka, navodi se, a koje su gotovo neopaženo postale sastavni deo našeg života. Inače, u sektoru trgovine zaposleno je 200.000 radnika, od čega su više od 70 odsto žene.

Poverenica veruje da će radna grupa, u koju će biti uključeni svi relevantni akteri, prihvatiti inicijativu čiji cilj je unapređenje pre svega položaja zaposlenih u trgovini, ali i unapređenje ravnopravnosti svih građana.