Testirano borbeno vozilo pešadije BVP M-80A i gađanje u noćnim uslovima

Vesti 14. jan 202019:47 > 19:59
Ministarstvo odbrane

Moderna vojska i moderan vojnik moraju da budu u stanju da izvršavaju zadatke i danju i noću, bez obzira na vremenske uslove, ocenio je ministar odbrane Aleksandar Vulin u Centru za ispitivanje naoružanja i vojne opreme "Nikinci", gde je prisustvovao testiranju modernizovanog borbenog vozila pešadije BVP M-80A i gađanju u noćnim uslovima.

Vulin je rekao da Vojska Srbije radi brojne modernizacije i unapređenja rspoložive tehnike, a istovremeno usvaja nove tehnologije i nove sposobnosti kako bi mogla da odgovori najsloženijim borbenim zadacima, saoopštilo je Ministarstvo odbrane. 

„Mogli smo da vidimo da vojnik koji je opremljen termovizijom, vojnik koji je opremljen pojačivačem slike, da borbeno vozilo pešadije koje je opremljeno termovizijskim kamerama i novim topovima, jeste borbeno vozilo budućnosti i oprema koju će nositi vojnik budućnosti. Ovo mora da postane deo svakodnevice naših vojnika, ovakvi nišani, oprema, zaštita i borbena vozila, jer samo tako ćemo moći da se nosimo sa svim izazovima 21. veka“, naglasio je Vulin. 

Ispitivanju vozila BVP M-80A i gađanju u noćnim uslovima na poligonu „Nikinci“ prisustvovali su i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović, pomoćnik ministra za politiku odbrane Milan Ranković, načelnik Uprave za odbrambene tehnologije general-major Mladen Vuruna, komandant Druge brigade kopnene vojske brigadni general Željko Kuzmanović, načelnik Uprave za planiranje i razvoj Generalštaba brigadni general Milan Popović, direktor Tehničkog opitnog centra pukovnik Slobodan Ilić i direktor Vojnotehničkog instituta pukovnik Bojan Pavković, saopštilo je Ministarstvo.