Mrkić: Potpisan sporazum, prihvaćeni svi zahtevi iz štrajka upozorenja u KCS

Vesti 15. jan 202014:04 > 14:07
N1

Predsednik Novog sindikata Kliničkog centra Srbije (KCS) Živorad Mrkić izjavio je da je sa v.d. direktorom Centra Milikom Ašaninom potpisao Sporazum o rešavanju štrajkačkih zahteva, kojim su prihvaćeni svi zahtevi iz štrajka upozorenja, koji je održan 24. decembra prošle godine.

„Postignut je sporazum kojim je prihvaćeno svih osam štrajkačkih zahteva“, rekao je Mrkić na konferenciji za novinare.

Sporazum o rešavanju štrajkačkih zahteva potpisan je 13. januara.

POVEZANE VESTI

Mrkić je rekao da se Novom sindikatu KCS obratilo više grupa zaposlenih, među kojima su bile servirke, spremačice i deo administrativno-tehničkog osoblja.

Prema njegovim rečima, zarade nisu bile štrajkački zahtev broj jedan, već se on odnosio na nedostatak kadra.

Kao primer je naveo da jedna servirka servira hranu za 110 do 120 pacijenata, ili deli obroke u tri zgrade.

Mrkić je dodao da je na nekim odeljenjima jedna medicinska sestra u toku noćne smene zadužena za 22 do 24 pacijenta, a naveo je da je inspektor rada ustanovio da na Poliklinici umesto 48, rade 24 spremačice.

U sporazumu o rešavanju štrajkačkih zahteva se, između ostalog, navodi da se poslodavac obavezuje da će preduzeti hitne mere za prijem u radni odnos servirki i spremača i da će se voditi računa o raspoređivanju zaposlenih.

Poslodavac će, kako se navodi, sankcionisati zlostavljanje na radu, bez obzira ko je zlostavljač.

Vodiće se računa da se novčana stimulacija isplaćuje zaposlenima koji su izuzetno radno angažovani i pripadaju grupi deficitarnih kadrova.

Zaposlenima koji rade prekovremeno isplaćivaće se prekovremeni rad u potpunosti do maksimalnog broja sati, a noćni rad i rad nedeljom isplaćivaće se u skladu sa Zakonom o radu i drugim pozitivnim pravnim propisima.

U roku od 30 dana od dana potpisivanja sporazuma poslodavac će pokrenuti inicijativu kod Ministarstrva zdravlja za izmenu Uredbe o koeficijentima za obračun i isplatu plata zaposlenih u javnim službama, u delu koji se odnosi na zaposlene u zdravstvenim ustanovama.

Mrkić je rekao da je formirana radna grupa, u kojoj su Ašanin i tri predstavnika sindikata, koja će sprovesti sporazum.

„Ovaj radni spor koji je nastao zbog štrajkačkih zahteva je rešen, a mogao bi da nastupi novi ukoliko uprava ne sprovede postupak do kraja, odnosno ako ne realizuje ovaj sporazum“, istakao je Mrkić.