Trivan pita građane: Hoćete li čist vazduh, ili da vozite sa evro 3 motorima?

Vesti 15. jan 202020:53 > 20:54
N1

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan izjavio je da je na hitnom sastanku u Vladi Srbije povodom povećanog zagađenja vazduha dogovoreno da se preduzmu mere u više gradova u Srbiji. Hoćete li čist vazduh, ili da vozite sa evro 3 motorima, upitao je Trivan građane.

Trivan je za Radio-televiziju Srbije (RTS) na pitanje da li će biti preduzete „konkretne kratkoročne mere“, kao u Sarajevu i Severnoj Makedoniji, odgovorio potvrdno, navodeći da se, ipak, nije razgovaralo o konkretnim merama, ali da je formirana grupa koja će predlagati rešenja.

POVEZANE VESTI

Komentarišući objave da je Beograd među najzagađenijim gradovima na svetu, Trivan je ocenio da to zavisi od metodologije.

„Smeta mi kada se kaže da je Beograd najzagađeniji – nije najzagađeniji, ali jesmo zagađeni“, potvrdio je Trivan, navodeći da su podaci o kvalitetu vazduha transparentni i dostupni i da građani mogu videti na sajtu Agencije za zaštitu životne sredine.

„Svako ko hoće da vidi podatak o zagađenosti, može videti na sajtu Agencije i to je važno, jer ne treba da prenebregavate činjenicu da se informacije o kvalitetu ne krije i svako ko hoće tumačenje može da ga dobija“, rekao je Trivan.

Na sastanku u Vladi, kako je rekao Trivan, dogovoreno je da institucije građanima daju uputstva kako da se ponašaju u slučaju zagađenja.

Trivan je naveo da su u Beogradu u protekle četiri godine ugašene 22 individualne kotlarnice, uvezeno je 90 autobusa sa euro 5 motorima, četiri traktora sa gorivom koje ne zagađuje, kao i šest električnih autobusa. „To je dobar početak i važno je da se nastavi sa uvođenjem električnih autobusa, trolejbusa, a ako su vozila na ugljovodonik, ona moraju biti sa euro 5 ili euro 6 motorom“, izjavio je Trivan za RTS.