Antikorupcijska agencija preporučuje razrešenje Selakovića

Vesti 17. okt 201412:02 > 19:17
Izvor: Tanjug/Sava Radovanović

Agencija za borbu protiv korupcije saopštila je da je ministru pravde Nikoli Selakoviću izrečena mera javnog objavljivanja preporuke za razrešenje sa te funkcije.

Rešenje je, kako se navodi u saopštenju objavljenom na sajtu te agencije, potpisao direktor 1. oktobra ove godine, a postupak protiv ministra Selakovića pokrenut je 12. juna ove godine na osnovu prjiava podnetih Agenciji.

Selaković, dodaje se, ima pravo žalbe protiv ovog rešenja. Žalba se podnosi Odboru Agencije, kao drugostepenom organu, u roku od 15 dana od dana prijema rešenja, odnosno rok za žalbu ističe 21. oktobra.

Agencija je navela da je rešenje objavila na svom sajtu u cilju istinitog, blagovremenog, verodostojnog i potpunog informisanja javnosti.

Mediji se ranije preneli da je rešenjem utvrđeno da je Selaković postupao suprotno odredbama Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, odnosno da je kao član po položžaju Držžavnog veća tužžilaca (DVT), na 19. redovnoj sednici ovog tela koja je održžana 26. juna 2013. godine, učestvovao u odlučivanju o predlogu kandidata Radomira Ilića za izbor za zamenika tužžioca u Prvom osnovnom tužižilašštvu u Beogradu, a koji je u to vreme bio posebni savetnik u Ministarstvu pravde”.

Gotovo identično ministar je postupio i kada je 21. maja 2013. godine, na sednici stalnog sastava Visokog saveta sudstva (VSS), glasao da Mirjana Mihajlović, koja je takođe u to vreme bila savetnik u Ministarstvu, bude izabrana za sudiju. 

Selaković: Pridike mi drže oni čije su ruke duboko u medu

Povodom preporuke Agencije, oglasio se i ministar Selaković koji je rekao da on poštuje zakone svoje države, ali da ne voli kada mu pridike o zakonitosti drže oni kojima su ruke „duboko u medu“.

„Poštujem zakone svoje države i poštovaću svaku zakonitu odluku njenih organa. Ali ne volim kada mi pridike o zakonitosti drže oni kojima su ruke duboko u medu. Oni kod kojih se zakon može primenjivati na ovakav ili onakav način, koji zakon retko kada primenjuju dosledno, a naročito onda kada je morao da bude primenjen“, rekao je Selaković Tanjugu.

On je kazao i da po Zakonu o Agenciji za borbu protiv korupcije, ovakvi postupci se vode tajno, jer dovode u sumnju integritet ličnosti i narušavanje nečijeg ugleda, pre donošenja konačne pravosnažne odluke, te svako objavljivanje detalja postupka, predstavlja direktno kršenje zakona, preciziro je ministar pravde.

Transparentnost: Selakovićeva reakcija neprimerena

Transparentnost Srbija ocenila je da je neprimeren način na koji ministar pravde Nikola Selaković osporava prvostepeno rešenje Agencije za borbu protiv korupcije kojim se utvrđuje da je on povredio zakon i da se zbog toga preporučuje njegovo razrešenje.

Ta nevladina organizacija ukazala je u saopštenju da je ministar Selaković zapravo neargumentovano napao donosioca odluke – Agenciju za borbu protiv korupcije.

U TS smatraju da je, čak i ako Agencija nije u pravu, veoma opasno da se njene odluke osporavaju na način kako je to učinio ministar, to jest, tako da se umesto zasnovanosti same odluke osporava njen donosilac.

„Ostaje da se nadamo da nakon ovakve ministrove reakcije neće uslediti nešto nalik onome što smo imali prilike da vidimo 2009. godine – kada se nakon preporuka za razrešenje dva državna sekretara koje je izrekao nekadašnji Republički odbor za rešavanje o sukobu interesa usledila serija napisa u tabloidima protiv predsednika tog tela“, ukazali su iz Transparentnosti Srbija.

TS je ukazala i da je reč o prvoj odluci ovakve vrste koja se odnosi na jednog ministra.