Dve godine od ubistva Olivera Ivanovića – i dalje bez odgovora ko je pucao

Vesti 16. jan 202018:06 > 19:22
N1

Druga godišnjica ubistva jednog od lidera Srba sa Kosova i Metohije Olivera Ivanovića dočekana je praktično bez novih detalja koji bi mogli da dovedu do odgovora ko je ispalio hice, a ko je naručio Ivanovićevu likvidaciju. Za to vreme, čini se, samo se produbio jaz, ne samo između istraga koje paralelno vode Beograd i Priština, već i između članova porodice ubijenog Ivanovića.

Dve godine od ubistva Olivera Ivanovića, dva obeležavanja ovog datuma. Sveću na njegov grob u Aleji zaslužnih građana položili su članovi porodice, kao i pojedini opozicioni lideri. Na drugom kraju Beograda, u kripti Hrama Svetog Save, pomen je organizovala njegova nevenčana supruga Milena, uz brojne televizijske kamere i prisustvo gotovo celokupnog državnog vrha.

Dvostruko obeležavanje i u Kosovskoj Mitrovici. Deo porodice i prijatelja, kao i bivši članovi Ivanovićeve partije okupili su se na mestu gde lider inicijative SDP ubijen, i kratko poručili da odgovore neće prestati da traže.

„Želim u ime porodice da se zahvalim svima koji ste došli ovde, koji svakodnevno postavljate pitanje zajedno sa nama – ko je i zašto ubio Olivera Ivanovića. Dok smo živi, tražićemo istinu“, izjavila je Marina Ivanović, prva supruga Olivera Ivanovića.

POVEZANE VESTI

Na isto mesto, u razmaku od sat vremena, po prvi put organizovano su došli i predstavnici Srpske liste. Nezadovoljni rezultatima istrage koju vode prištinski organi, najavljuju da će uputiti zahtev za uključivanje međunarodne zajednice u potragu za ubicom Olivera Ivanovića.

„Ovo što smo zadnje mogli da čujemo, kada su optužili najbližeg saradnika – sekretaricu Olivera Ivanovića – ukazuje nam na to u kom pravcu ide ova istraga“, ocenio je Goran Rakić, predsednik Srpske liste.

Među okupljenim liderima Srpske liste nije bilo potpredsednika Milana Radoičića, kog kosovsko tužilaštvo opisuje kao vođu kriminalne grupe koja je organizovala ubistvo Olivera Ivanovića.

Međunarodnu poternicu i zahtev za njegovo izručenje srpske vlasti su ignorisale, jer je, kako je saopšteno, Radoičić prošao poligraf. Brat ubijenog Ivanovića, pak, veruje u ozbiljnost dokaza kosovskog tužilaštva i kaže da ga zbunjuje što ga zvanični Beograd predstavlja isključivo kao borca za srpske interese.

„Sve to stvara određeno podozrenje. One informacije koje narod ima na severu Kosova, s tim da se takva ličnost na neki način štiti, stvara određenu zabunu i naravno, uslovljava različita tumačenja“, kaže Miroslav Ivanović.

Nejasno je da li su srpski istražni organi, osim detektora laži koji nije validan dokaz na sudu, na bilo koji drugi način ispitali ulogu Milana Radoičića u ubistvu Olivera Ivanovića.

Premijerka Ana Brnabić kaže da su Srbiji u istrazi vezane ruke, Da ne očekuje pravično suđenje i da je za nju optužnica farsa.

Predsednik Kancelarije za Kosovo kaže da zvanična Priština ne sarađuje sa srpskim organima.

„Između ostalog, istakao bih i to da Priština na tri od četiri zamolnice zvaničnih istražnih organa Srbije nije odgovorila, a i na tu jednu odgovorila je sa šest meseci zakašnjenja“, rekao je Marko Đurić.

Nakon 730 dana od hitaca ispaljenih u Olivera Ivanovića, u Srbiji se još uvek vodi predistražni postupak. Kosovsko tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv šest osoba, ali budući da ne postoji mogućnost suđenja u odsustvu, njom nisu obuhvaćeni Milan Radoičić i Zvonko Veselinović, čija imena se u optužnici pojavljuju na desetine puta.