Stručnjaci o zagađenju: Odsumporavanje može da pomogne, ali ne i da reši problem

Vesti 17. jan 202016:23 > 16:27
Izvor: N1

Građani Srbije od danas mogu da vide dalje od prsta pred okom, a Instutut za javno zdravlje tvrdi da se situacija sa zagađenjem popravlja. Međutim, da li to znači da je problem rešen? Predsednik Srbije najavljuje kontrolu zagađenja u velikim postrojenjima, a stručnjaci priželljkuju dugoročne, ili bar srednjoročne planove za kontrolu emisije štetnih materija.

Da li je vetar, koji je jutros podigao maglu, oduvao i probleme zbog kojih je poslednjih dana vazduh bio zagađen? U beogradskom Institutu za javno zdravlje očitali su merenja i tvrde – zahvaljujući vremenskim uslovima, stanje će biti sve bolje.

„Trenutno je vazduh u Beogradu „prihvatljiv“, vidimo da su koncentracije u padu. Uzrok tome je to što su se promenili meteorološki uslovi. Ovih dana smo imali i „jako zagađen“ i „zagađen“ vazduh, sada je „prihvatljiv“ i trenutne prilike ukazuju na to da biti dobrog kvaliteta danas“, kaže Andrej Šoštarić iz Instituta za javno zdravlje.

„Ključne stvari su ložišta i grejanje. U prethodnom periodu, prethodnih nekoliko godina, značajan broj ložišta i kotlarnica na mazut je zatvoren – oko 1.200 je zatvoreno, ostalo je oko tridesetak i to je jedna od ključnih stvari koja je bila uzročnik u prethodnom periodu“, kaže gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić.

Ovo je samo jedan od problema koji su državni funkcioneri poslednjih dana identifikovali kao uzročnike zagađenja. Većina je ukazivala na krivicu građana – od povećanog broja automobila do neodgovornih pojedinaca koji „lože sve i svašta“. Stručnjaci za klimatske promene, pak, podsećaju da vazduh nije zagađen samo zimi.

„Mi uporno pričamo o tome da je ovo posledica individualnih ložišta. Pa šta je bilo u oktobru? Šta je bilo u septembru? Mi u septembru nismo imali grejanje“, kaže Danijela Božanić iz Climate action consulting.

Resorni ministar Goran Trivan trebalo je da na pitanja o zagađenju odgovara danas, ali konferencija za medije naprasno je otkazana. Umesto ministra, o zagađenju je pričao predsednik Srbije. Prema njegovim rečima, sistemski problem postoji, ali, kako kaže, i groteskna kampanja. Država će, tvrdi, nedostatke otklanjati ulaganjem u postrojenja koja emituju veliku količinu otrovnih čestica.

„Dogovarali smo odsumporavanje u TENT-u. To će dramatično, drastično doprineti poboljšanju životne sredine u Obrenovcu i tom zapadnom delu Beograda u odnosu na današnje stanje. Imamo odsumporavanje rešeno u Kostolcu – tamo su problemi sa vazduhom neuporedivo manji. I sve to nije dovoljno i nije ni blizu dovoljnog. Ali mi moramo da budemo fer prema sebi i da kažemo šta je to što možemo i hoćemo da radimo“, rekao je predsednik.

Dok predsednik tvrdi da će problem sistemski biti rešavan u skladu sa mogućnostima, Srbija nije uradila ni ono na šta se već obavezala. Energetska zajednica pokrenula je postupak protiv Srbije jer nije poštovala granice emisije štetnih gasova u velikim ložištima. Odsumporavanje koje Vučić pominje, kažu eksperti, može da pomogne, ali ne i da reši problem.

„Ne bih da zalazim u to da li je kampanja, jer se ne bavim politikom, ali je činjenica da nešto nije u redu i da je neko trebalo da reaguje. Ali ne da reaguje kada smo počeli da vidimo vazduh, nego mnogo pre toga. Ono što je meni zanimljivo je da vidim koliko će ovo što je kampanja rezultirati nekim bar srednjoročnim aktivnostima koje više neće dovesti do toga da bude kampanja ili ne“, kaže Božanić.

N1: Da li očekujete dobre rezultate?

„Nadam se, pošto je to jedini razlog zbog kog bi ostala da živim ovde – da se ne nadam, spakovala bih kofere i otišla“, kaže ona.

Ministarstvo rudarstva i energetike odbacilo je odgovornost za nebrigu o ekologiji, tvrdeći da postupaju u skladu sa merama predviđenim u dogovoru Energetske zajednice. Loptu prebacuju u susedno dvorište, navodeći da je Ministarstvo životne sredine ono koje bi trebalo da predlaže zakone iz te oblasti.