Trivan: 16 termoelektrana u regionu zagađuje više nego 250 u EU

Vesti 18. jan 202015:41 > 15:45
Izvor: Tanjug/Sava Radovanović

Ministar za životnu sredinu Srbije Goran Trivan rekao je da 16 termoelektrana u regionu zagađuje više nego 250 elektrana u EU, a da Srbija nije izuzetak kada je reč o velikim zagađivačima.

Trivan je naveo da vazduh u Srbiji nije svuda loš, već da se meri na mestima gde je najveće zagađenje, pa se nema uvid u prosek, ali podaci pokazuju da je u Beogradu od 2010. godine do danas isti kvalitet vazduha.

POVEZANE VESTI

On je za TV Prva rekao da je 2011. godine broj dana sa prekoračenjima kvaliteta vazduha bio 133, a da je 2018. smanjen na 59.

Poslednjih godina, kako je objasnio, mnogo se radilo, prvenstveno na ulaganju u motore autobusa GSP-a, priključivanje na daljinsko grejanje, odsumporavanje, prelazak elektrana na gas.

Trivan je istakao da Srbija nema toliki problem sa PM česticama koliko sa sumporom, pa se zato primenjuje odsumporavanje. Prema njegovim rečima, beogradske toplane mnogo su napredovale koristeći gasne kapacitete, a ne mazut.

„Najveći emiteri PM čestica su porodične kuće i njihova ložišta i individualne kotlarnice – vrtići, škole, zdravstvene ustanove, koje nisu priključene na centralno grejanje i saobraćaj“, rekao je ministar.

On navodi da je među 260 objava iz njegovog ministarstva bila i preporuka da lokalne samouprave primene mere za poboljšanje kvaliteta vazduha, uključujući i ograničenje saobraćaja sa evro tri motorima.