Škola kod Niša nudi svoj servis – SMS obaveštenje kada dete stigne u školu

Vesti 21. jan 202021:47 > 21:49
N1

Iz Osnovne škole "Desanka Maksimović" iz Čokota pored Niša već dve godine obaveštavaju roditelje kada dete ne dođe na prvi čas. Nakon nedavne otmice devojčice na putu do škole u Brzom Brodu, žele da pomognu i ostalima da naprave ovakav servis, jer smatraju da će učenici tako biti bezbedniji, a roditelji mirniji.

 Kako pišu Južne vesti, „Desankin SMS servis“ radi već dve godine – roditeljima stiže poruka kada dete ne dođe u školu.

Osmislio ga je profesor informatike i računarstva Filip Klain, a funkcioniše tako što roditelji u roku od pola sata od početka časa dobijaju SMS sa obaveštenjem.

Nakon nedavne otmice 12-godišnjakinje Monike Karimanović, koja je nestala na putu do škole, a roditelji su to saznali i prijavili tek kada se nije vratila kući na kraju smene, odlučili su da pozovu i druge da uvedu ovakav servis i nude im pomoć.

Jedan od bitnih razloga za uvođenje ovog servisa je činjenica da mnogi učenici putuju iz okolnih sela do škole.

Južne vesti/Printscreen

Takođe, roditelji se osećaju sigurnije kada znaju da će ih škola automatski obavestiti ukoliko su dete poslali u školu, a ono se tamo nije pojavilo.

„Desankin SMS servis“ treba da obezbedi da i škola i roditelji u svakom trenutku znaju gde su im deca kako bi ona bila zaštićenija od svih opasnosti i izazova savremenog društva – poručuju.

Direktor Miljan Bojanić kaže da su do sada pomogli školi u Novom Pazaru da uvede ovakav sistem, kao i da je zainteresovana niška škola „Carica Jelena“.

„Apelujemo da mogu da nas kontaktiraju i druge škole i mi ćemo im pomoći u realizaciji. Procedura je veoma jednostavna i traje dvadesetak minuta, posebno ako škola ima samo jednu zgradu“, dodaje.

Roditelji čija deca idu u školu u Čokotu su veoma zadovoljni što uvek znaju kada dete nije tu, a direktor kaže da je to posebno važno jer ima mnogo đaka putnika.