SMS pozdravlja snižavanje cenzusa, dok za Novu stranku to pitanje nije važno

Vesti 22. jan 202014:10 > 14:14
N1/ilustracija

Šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke u Skupštini Srbije Aleksandar Martinović potvrdio je da je klub SNS podneo predloge izmena Zakona o izboru narodnih poslanika i Zakona o lokalnim izborima, čija je suština da se izborni prag za ulazak u parlament sa sadašnjih pet odsto spusti na tri odsto. Dok Stranka moderne Srbije pozdravlja taj predlog za Novu stranku je nevažan.

Poslanik SMS u Skupštini Srbije Vladimir Đurić smatra da je niži cenzus primereniji zbog toga što je „politička scena u Srbiji, posebno na opozicionom delu biračkog tela, veoma usitnjena“.

„Vi imate male procente podrške velikom broju opozicionih organizacija. Dakle, niži cenzus bi doprineo da takvo stanje svesti u biračkom telu bude, i da takva raznolikost budu bolje reprezentovani u sastavu republičkog parlamenta“, kaže Đurić.

Podseća i da su sa cenzusom od pet odsto na prošlim parlamentarnim izborima „stotine hiljada glasova ostale prosute ispod cenzusa“.

„I ti ljudi nisu dobili svoje predstavnike u parlamentu, nego su, naprotiv, njihovi glasovi D’Ontovom formulom prelivani u korist najvećih političkih stranaka. Dakle, u ovom slučaju u korist vladajuće koalicije“

Za predsedika i poslanika Nove stranke Zorana Živkovića je, s druge strane, predlog o nižem cenzusu nevažan.

„Naravno da sam protiv dobrog običaja da se u izbornoj godini ne menjaju izborni uslovi, ali ovi ne pogoršavaju izborne uslove, tako da su potpuno nevažni u našoj odluci koju ćemo mi doneti na našoj Konferenciji o tome da li nastupamo na izborima ili ne“, poručuje on.

Živković dodaje i da je mnogo važnije kakva će tada biti atmosfera u društvu, kakvo će biti stanje u medijima, kakav će biti birački spisak, i kakve će biti mogućnosti kontrole.

„A da li je cenzus tri ili pet odsto u ovom trenutku nije posebno važno“, kaže on.