Akademska zajednica: RTS da istinito izveštava o aferama – i vlasti i opozicije

Vesti 22. jan 202018:41 > 18:49
Izvor: N1

Novi zahtevi RTS-u zbog izveštavanja. Ovog puta deo akademske zajednice potpisao je i predao RTS-u peticiju kojom zahteva da "javni servis prestane da obmanjuje i dezavuiše javnost". Potpisnici podršku očekuju od svih političkih stranaka i građana, a izjašnjavanje o zahtevima od novinara RTS-a i novinarskih udruženja.

„Kada sam se prvi put sledio gledajući nešto na RTS-u, to je bilo pre jedno pet godina…“, 

Kada je, kaže potpisnik peticije Oliver Tošković, RTS izveštavao sa otvaranja mosta u Zaječaru u prisustvu ministarke građevinarstva…

„A onda se uveče pojavio taj isti snimak na YouTube gde okupljeni građani skandiraju „lopovi, lopovi“! Dakle neko je na nacionalnoj televiziji izbrisao ton sa snimka. Ja sam tako zamišljao diktatorske režime“, rekao je Tošković.

U narednim godinama nizale su se afere: od Savamale, preko plagiranih diploma, do Jovanjice i Krušika, o kojima građani nisu mogli da se informišu sa RTS-a. Zato 144 člana akademske zajednice i potpisnika peticije RTS optužuju za obmanjivanje građana i kršenje zakona.

POVEZANE VESTI

„Trenutno je nivo autocenzure na javnom servisu toliki da to više ne može da bude nazvano javnim servisom ili bar moramo da stavimo znake navoda“, kaže profesor Rudarsko-geološkog fakulteta Vladica Cvetković.

Nemaju, dodaju, nikakva „politička leđa“, a istinito izveštavanje traže i o aferama koje se vezuju za imena opozicionih lidera.

„Ja sada pozivam sve političke stranke u Srbiji da se izjasne oko toga da li nas podržavaju u ovom zahtevu ili ne, pri čemu ukoliko neko bude izbegavao da se izjasni, to ćemo smatrati odsustvom podrške sa te strane“, kaže naučni savetnik Instituta za fiziku Slobodan Prvanović.

Izjašnjavanje o zahtevu za pokretanjem nove emisije, ravnopravnom zastupljenošću svih relevantnih političkih i društvenih aktera, potpisnici peticije očekuju i od novinara RTS-a, novinarskih udruženja, a računaju na podršku građana koji iz svog džepa finansiraju rad RTS-a. Zašto je, međutim, za apel javnom servisu odabran baš sadašnji trenutak?

„Nema nikakve veze sa predstojećim izborima, moram da priznam da je trebalo možda i ranije da pokrenemo ovu inicijativu, na žalost, eto, nismo“, rekao je Prvanović.

„Prvo naredno vreme je sad“, kaže Cvetković.

„Ovakve vrste pritisaka su nešto na šta ni vlast, ni RTS nisu imuni“, rekao je Tošković.

Šta će, u skladu sa tim, biti naredni koraci RTS-a?

Da li će, i šta konkretno preduzeti RTS po pitanju peticije koja je ovde predata pokušali smo da saznamo od direktora Dragana Bujoševića, međutim, on nije odgovorio na poziv N1. Predsednik UO Vladimir Vuletić u sms poruci je napisao da je na ispitu, tako da N1 njegov odgovor i dalje čeka.

„Jedan od pet miliona“, Ne davimo Beograd i DS podržali zahtev

Demokratska stranka podržala je zahtev predstavnika akademske zajednice za promenu urđjivačke politike RTS, navodeći da se njime štite interesi građana i društva u celini.

Stranka je u saopštenju ocenila da bez slobodnih medija i istinitog i profesionalnog izveštavanja, nema ni uslova za slobodne i poštene izbore, pa samim tim ni slobodnog društva i razvoja.

I udruženje „Jedan od pet miliona“ podržalo je Zahtev za promenu uređivačke politike Radio-televizije Srbije, koji je potpisalo više od 140 pripadnika akademske zajednice Srbije. 

Ranije danas taj zahtev je podržala Inicijativa „Ne davimo Beograd“.