United Group: Nedolično ponašanje Telekoma, saradnja samo uz fer tržišne uslove

Vesti 23. jan 202011:10 > 11:17
N1

Za jednu kompaniju kao što je Telekom je u najmanju ruku nedolično da danima obmanjuju građane, korisnike i pokušavaju javno da se obračunaju sa United Group jer nismo naseli na manipulaciju.

Direktor Vladimir Lučić iz Telekoma preko TV Prva, čijem su vlasniku iz budžeta Telekoma isplatili 200 miliona evra za kablovske mreže i preko tabloida Kurir sa kojima partnerski ugovaraju ubrzano emitovanje infokanala Kurir TV koji treba da zameni N1 na njihovoj mreži, potrudio se da napravi potez nesvojstven civilizovanom poslovnom svetu, a to je da plasira „odabrane“ delove prepiske o pregovorima sa nama.

Objava ovih „odabranih“ delova upravo pokazuje ispravnost naše odluke da ne potpišemo ugovor sa nepostojećom firmom Supernova.

POVEZANE VESTI

Da je umesto ciljano „odabranih“ delova objavljena cela prepiska, građani bi mogli jasno da se uvere da im je United Grup ponudila sve kanale koje su i do sada emitovali, uključujući i N1 i Sportklub, ali za celu Telekomovu mrežu i sve korisnike, o čemu posedujemo pisane dokaze.

United Grup je naravno insistirala na transparetnom ugovoru kako Telekomova fantomska firma ne bi piratski zloupotrebila naš signal. To je zapravo zahtev koji se podmeće kao neistina o ograničavanju teritorija, jer smo kao ozbiljna kompanija samo želeli dokaz gde će se sve pustiti signal naših programa i kolikom broju korisnika.

Naš legalni zahtev da znamo gde će sve Telekomova fantomska firma distribuirati naše kanale, podmeće se kao još jedna lažna optužba da „ograničavamo razvoj Telekoma“. Kao kompanija za koju u Srbiji postoje „zabranjeni gradovi“, u kojima ne možemo da pružamo usluge, jasno je koliko je neistinita i apsurdna tvrdnja da mi možemo da ograničimo razvoj „državnog miljenika“ koji ima svu legalnu i nelegalnu pomoć države.

Podsećamo javnost da je Telekom Srbija pre godinu dana uskratio program Radiotelevizije Srbije preko naših platformi za milion ljudi u dijaspori, zahtevajući desetinama puta veće cene za televiziju koju već plaćaju svi građani Srbije i koja predstavlja opšti interes i za naše građane u inostranstvu.

Tada smo podneli prijavu Komisiji za zaštitu konkurencije zbog ovakvog netržišnog dogovora RTS-a i Telekoma Srbija, ali se Komisija umesto da zaštiti tržište i građane odlučila da zaštiti državnog operatera i javnu televiziju i da ne pokreće postupak. Nijedan medij se nije bavio temom blokiranja dijaspore da gledaju nacionalnu televiziju.

Sada je Telekom podneo prijavu protiv United Group istoj Komisiji zahtevajući brzo odlučivanje, a mediji pod kontrolom vlasti izveštavaju o tome kao da naši kanali nisu komercijalni, već se pod prinudom i netransparentnim uslovima moraju dati Telekomu.

Takođe, građani Srbije treba da znaju da od Telekoma Srbija nikada nismo dobili ponudu za emitovanje njihovih programa poput Arene Sport, možda baš zato što kao državna kompanija po zakonu ne bi smeli da imaju vlasništvo u medijima.

Pozivamo rukovodstvo Telekoma da na ozbiljan i transparentan način pristupi pregovorima o sveobuhvatnom procesu stvaranja ravnopravnih tržišnih uslova za sve operatore i otvaranju tržišta telekomunikacija u Srbiji za sve učesnike po ravnopravnim uslovima i po zakonu.

Principijelan stav United Group u skladu je sa svim zakonskim propisima na tržištima Evropske Unije i uređenog zakonodavstva u razvijenim zemljama sveta. Uvereni smo da će građani Srbije, i pored progona kome smo izloženi, znati da prepoznaju da radimo u njihovom interesu, insistirajući na transparentnom ugovoru i poštovanju zakona.