United Media: Očekujemo da nam Komisija omogući jednaka prava pred zakonom

Vesti 23. jan 202016:22 > 16:30
N1

Povodom učestalih medijskih saopštenja Telekoma Srbija i grupe operatora pod brendom “Supernova“ o obraćanju Komisiji za zaštitu konkurencije povodom distribucije kanala firme United Media iz Švajcarske, kao i predlogu da Komisija za zaštitu konkurencije odredi privremenu meru, United Media poručila je u saopštenju da ima puno poverenje u vladavinu prava, nezavisnost i samostalnost institucija, te ravnopravni tretman svih učesnika na tržištu u Republici Srbiji.

United Media i United Grupa kao celina, imaju prethodno iskustvo sa postupcima pred Komisijom za zaštitu konkurencije, te očekuju da će im, u slučaju pokretanja bilo kog postupka, biti omogućeno da zastupaju svoje legitimne interese u odgovarajućem pravnom postupku, na isti način kao i svim drugim kompanijama u Republici Srbiji, poručuje se u saopštenju.

POVEZANE VESTI

Komisija za zaštitu konkurencije je, kako se u saopštenju podseća, detaljno ispitivala preuzimanje kablovskog operatora IKOM od strane SBB-a, te ga odobrila tek nakon nametanja strogih uslova.

Dodaje se, međutim, da je Komisija bez ikakvih uslova, te suprotno sopstvenoj prethodnoj praksi, odobrila preuzimanja koja je Telekom Srbija sproveo nad operatorima Kopernikus, Radijus Vektor, AVCOM, Masko, BPP ING, Telemark, SAT TV Meteor, EXE NET, JM Oskar, Masko, Limes Telekomunikacije, Vizija, SRB Digital, Charlie Plus i Polaris.

Komisija za zaštitu konkurencije je zanemarivala informacije koje joj je SBB samoinicijativno dostavljao tokom postupaka ispitivanja preuzimanja Telekoma, kojima se ukazivalo na negativne posledice tih transakcija po konkurenciju, ističe United Media.

Komisija je, kako se dodaje, odbila da preispita svoju odluku čak i kada je sam Telekom javno priznao da joj je dostavljao lažne informacije, o čemu je uredno obaveštena. Kada joj se javni tužilac obratio radi podnošenja tužbe u predmetu Kopernikus, Komisija za zaštitu konkurencije je dostavila dokumentaciju prekasno, zbog čega je istekao rok za tužbu radi zaštite javnog interesa, podseća United Media.

Komisija za zaštitu konkurencije je hitno pokrenula postupak protiv SBB-a zbog povećanja cena od 7,7 odsto, a postupak je obustavila nakon godinu dana istrage, jer nije dokazala nezakonito postupanje. Komisiji za zaštitu konkurencije je potrebno godinu dana od prijave da proceni da li je zbog povećanja cena EPS-a prema operatorima od 100 odsto uopšte potrebno pokrenuti postupak, navodi se u saopštenju.

Dodaje se i da je Komisija za zaštitu konkurencije odbila da pokrene postupak protiv Telekoma Srbija i RTS-a zbog diskriminacije korisnika koji žele da prate javni nacionalni medijski servis preko EON Internet platforme. Komisiji za zaštitu konkurencije je potrebno više od godinu dana od prijave da utvrdi da li joj je Kopernikus uopšte prijavljivao svoja preuzimanja u skladu sa zakonom, navodi United Media.

Konačno, Komisija za zaštitu konkurencije je odbila da izrekne privremenu meru kompaniji Telekom Srbija i RTS-u, a potrebno joj je godinu dana da odluči da li je potrebno EPS-u izreći privremenu meru.

Podseća se i da je Evropska komisija u svom godišnjem izveštaju za Srbiju za 2019. godinu, u odeljku koji se tiče konkurencije, istakla da privilegovanje državnog operatora na tržištu ne doprinosi ostvarenju ciljeva politike konkurencije, niti usklađenosti sa propisima Evropske unije.

United Media na kraju poručuje da ima puno poverenje u vladavinu prava, nezavisnost i samostalnost institucija, te ravnopravni tretman svih učesnika na tržištu u Republici Srbiji.

U okviru kompanije United Media posluje i televizija N1.