Gradonačelnik Zrenjanina: Postrojenje za prečišćenje vode počinje ponovo da radi

Vesti 24. jan 202010:50 > 10:52
N1

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić izjavio je da će postrojenje za prečišćavanje pitke vode ponovo početi da radi i da će do kraja iduće nedelje u potpunosti preuzeti vodosnabdevanje u tom gradu.

Vodosnabdevanje grada vodom sa novog postrojenja za prečišćavanje pitke vode prekinuto je krajem decembra prošle godine jer, kako je tada saopšteno iz zrenjaninskog Vodovoda i kanalizacije, kvalitet vode ne zadovoljava potrebne standarde kvaliteta.

Od tada grad vodom, kao i ranije, snabdeva „Vodovod i kanalizacija“. Gradonačelnik Janić je na konferenciji za novinare rekao da je u svakodnevnoj komunikaciji sa investitorima i kabinetom premijerke Ane Brnabić, a da je poslednji dogovor da postrojenje preuzme kompletno snabdevanje grada vodom do kraja sledeće nedelje.

Kako je naveo, očekuje i da će do tada postrojenje biti „kompletirano“, a sve ono što se pokazalo kao slabost bude otklonjeno. „Vrlo brzo posle toga očekujem i testiranje kojima postrojenje mora da dokaže da su zadovoljeni svi parametri kako je i ugovorom predviđeno, odnosno da voda mora da zadovolji srpske standarde, a zatim i konačno skidanje zabrane korišćenja vode iz vodovoda“, kazao je Janjić.

Voda u Zrenjaninu je rešenjem sanitarne inspekcije zabranjena je za piće još od 2004. godine zbog nedozvoljene količine arsena, a od tada je bilo više bezuspešnih pokušaja rešavanja tog problema.

Janjić je danas rekao i da, bez obzira na brojne probleme, višedecenijski problem u gradu konačno biti rešen, a da će Zrenjaninci imati zdravu pijaću vodu iz gradskog vodovoda, najkvalitetniju u okolini.